bezár
 

film

2011. 11. 06.
Négy Európa Filmdíjra esélyes a Srác a biciklivel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ahogy arról már korábban, Tarr Béla filmjének jelöléseivel kapcsolatban hírt adtunk, nyilvánosságra hozták az Európai Filmakadémia jelöltjeinek listáját: a Dardenne-testvérek filmje, a magyarországi mozikban már látható Srác a biciklivel négy fontos kategóriában esélyes, a filmet a Mozinet forgalmazza.

prae.hu

Az Európai Filmakadémia jelöltjeinek listáját a Sevilla Európai Filmfesztiválon hirdették ki. A Srác a biciklivel egyaránt esélyes a legjobb európai film, a legjobb rendezés (Jean-Pierre és Luc Dardenne), a legjobb női főszereplő (Cécile de France) és legjobb forgatókönyv (Jean-Pierre és Luc Dardenne) kategóriákban az elismerésre.

A belga Dardenne-testvérek az elmúlt másfél évtizedben az európai művészfilm egyik legjelentősebb alkotóivá váltak. Filmjeik elsőként Cannes-ban mutatkoznak be, ahonnan mindig díjjal távoznak. A Rosetta (Arany Pálma), A fiú (az Ökumenikus Zsűri díja), A gyermek (Arany Pálma) és a Lorna csendje (legjobb forgatókönyv) után legújabb alkotásuk, a Srác a biciklivel a Zsűri Nagydíját érdemelte ki. Dardennék erőssége, hogy különös érzékenységgel ábrázolnak perifériára szorult gyermek- vagy tinisorsokat.

A 2500 főt számláló Európai Filmakadémia a jelöltekből fogja megszavazni győzteseit, a díjátadóra pedig december 3-án, Berlinben kerül sor.

A Srác a biciklivel jelenleg is szerepel a hazai mozik műsorán, Budapesten hétfőn és kedden az Urániában, szerdán pedig az Odeonban tekintheti meg a közönség. Magyarországon moziban forgalmazza a Mozinet Kft.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés