bezár
 

film

2011. 11. 05.
Európa Filmdíj: Rekordszámú jelölés a Tarr-filmnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európai Filmakadémia (EFA) nyilvánosságra hozta szombaton Sevillában a 2011-es jelöltek listáját. A torinói ló című filmet a 2500 EFA-tag három kategóriában jelölte az Európa Filmdíjra: a Legjobb rendező Tarr Béla, a Legjobb operatőr Fred Kelemen a Legjobb zeneszerző pedig Víg Mihály lehet idén Európában.

prae.hu

Szombaton a sevillai filmfesztiválon az Európai Filmakadémia (EFA) ünnepélyes keretek között nyilvánosságra hozta a 2011-es Európa Filmdíjak jelöltjeit. Tarr Béla A torinói ló című filmje rekordszámú jelölést kapott. Tarrt a legjobb rendezőt, Fred Kelement a legjobb operatőrt és Víg Mihályt a legjobb zeneszerzőt illető Európa Filmdíjra jelölték az Akadémia tagjai A torinói ló című alkotásért.

Tarr Béla legutóbbi filmje nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai WWW részvételével. Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyvet Krasznahorkai László írása alapján Krasznahorkai és Tarr írta. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor. A torinói lóban a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

Tarr Béla legutóbbi alkotása kiemelkedő sikert aratott februárban a berlini filmfesztiválon tartott világpremieren: a zsűri nagydíját és a filmkritikusok FIPRESCI-díját is elnyerte. A torinói ló című filmet eddig 39 ország forgalmazói vásárolták meg, köztük olyanok, mint Brazília, Japán, Kína, Oroszország, Spanyolország és az Egyesült Államok.
A torinói ló című film Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a „legjobb idegennyelvű film” kategóriában.

<iframe width="420" height="243" src="http://www.youtube.com/embed/tWYoqi4Kpw4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

1988-ban az első Európa Filmdíj átadásának alkalmával kiemelkedő európai filmművészek alapították meg Ingmar Bergman elnökségével a European Cinema Society-t, majd a berlini székhelyű szervezet Wim Wenders elnöksége alatt vette fel az Európai Filmakadémia (EFA) nevet.

Az Európa Filmdíjakat december 3-án Berlinben adják át - a jelöltek, a filmvilág legfényesebb csillagai személyes részvételével.


Bővebb információ a filmről, fesztiválszereplések, díjak:
http://filmunio.hu/filmker1.php?lang=hu&id=943

Bövebb információ az EFA-ról:
www.europeanfilmacademy.org


Sajtóközlemény, 2011. november 5.
Magyar Filmunió



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés