bezár
 

film

2008. 07. 28.
Olaszországi különdíj a Mansfeld Péterről készült animációnak
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című szénrajz-animációja nyerte el a zsűri különdíját a derviói Nemzetközi Rajzfilm Fesztiválon - közölte a Magyar Filmunió az MTI-vel.

prae.hu

Szilágyi Varga Zoltán képzőművész, grafikus, filmalkotó személyesen vette át az elismerést az idén tizedik születésnapját ünneplő olaszországi seregszemle záróünnepségén - írta Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

A Kecskemétfilm stúdióban készült, hét és fél perces szénrajz-animáció Mansfeld Péternek, az 56-os forradalom leverését követő megtorlások egyik áldozatának állít emléket. Az alkotás az 1959. március 21-én történteket idézi meg. Ezen a délelőttön, alig néhány nappal 18. születésnapja után végezték ki a még 16 évesen elítélt fiatalembert. A filmetűd alatt szóról-szóra elhangzik az ítélet végrehajtását dokumentáló szenvtelen jegyzőkönyv.

A 2006-ban készült animációs filmet legelőször a 2007-es Berlinalén láthatta a külföldi közönség, azóta számos nemzetközi filmfórumra meghívták. Tavaly a damaszkuszi filmfesztiválon Bronz Díjjal jutalmazták.

nyomtat

További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés