bezár
 

zene

2011. 11. 05.
Smetana teljes Hazám-ciklusa a Nemzeti Filharmonikusok előadásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyik legismertebb cseh karmester, Libor Pesek vezényletével Smetana Hazám című szimfonikus ciklusa hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) előadásában hétfőn a szombathelyi Bartók teremben, kedden a Művészetek Palotájában, szerdán pedig a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

prae.hu

Ritka alkalom, hogy egy estén hangozzék el a cseh nemzeti opera megteremtőjének, Bedrich Smetanának legjelentősebb zenekari műve, a teljes Hazám-ciklus. A hat, külön címmel ellátott szimfonikus költeményből álló sorozatot a zeneszerző cseh nemzeti témákra építette, Prága városának ajánlotta - idézte fel Bukta Julianna, az NFZ sajtóreferense az MTI-nek.

Az első négy darab 1874-75-ben készült el. E műveket eleinte külön-külön adták elő, de Smetana kezdettől fogva összefüggő ciklusnak tervezte. Három év elteltével azután a sorozatot két újabb, egymással szoros tematikus kapcsolatban álló szimfonikus költeménnyel egészítette ki. A teljes ciklus egyetlen hangverseny keretében csak 1882-ben, a zeneszerző halála előtt két évvel hangzott fel először.

A három koncertet az egyik legismertebb cseh karmester, Libor Pesek vezényli, aki mögött több mint ötven éves karmesteri karrier áll, jelenleg a Prágai Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere, a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra tiszteletbeli karmestere.

A mai napig rendszeresen koncertezik saját zenekaraival és a liverpooli filharmonikusokkal, de olyan zenekarokkal is együtt dolgozott, mint a London Symphony Orchestra, a London Philharmonic, a BBC Symphony Orchestra vagy a Staatskapelle Dresden.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés