bezár
 

art&design

2011. 11. 04.
Hódító légiók nyomában Pannoniában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pannoniában hódító légiók nyomába "ered" Beszédes József régész, aki vasárnap tart előadást az Aquincumi Múzeumban.

prae.hu

Az Aquincumi Múzeum 2009-ben indította el ismeretterjesztő sorozatát azzal a céllal, hogy egyes előadásokon keresztül bemutassa Budapest történetét az őskortól a népvándorlás koráig.

Az előadásokra minden hónap első vasárnapján kerül sor.

Mint az Aquincumi Múzeum közleménye kiemeli, Pannonia több mint 4 évszázadon keresztül volt a Római Birodalom provinciája. Meghódítása, birtokbavétele nem egyszerre történt, hanem több lépcsőfokban és eltérő módon.

Egyes részein súlyos, véres harcok folytak a bennszülött törzsekkel, míg más területein békés módon, a kölcsönös érdekek mentén sikerült a római uralmat elismertetni.

A provincia megszállás utáni időszaka is bővelkedik hadi eseményekben. Súlyos megrázkódtatást okozott például a markomann-szarmata háború a Kr.u. 2. század második felében, amelynek során a provinciába betörő barbár seregek egészen Itáliáig nyomultak, több gazdag várost kifosztva.

Kiemelkedő katonai szerep jutott Pannoniának a 4. század 70-es éveiben is, amikor kisebb erődök, őrtornyok tucatjait építették fel egy-két év leforgása alatt a tartományban állomásozó római hadsereg egységei a császár nagyszabású, dunai határvédelmi koncepciója keretében.

Az előadás a római Pannonia izgalmas évszázadaiba kíván betekintést nyújtani, a katonaságra, a hadsereg régészeti emlékanyagára és a hadtörténetre helyezve elsősorban a hangsúlyt - emeli ki a múzeum közleménye.

Beszédes József előadására vasárnap, november 6-án 14 órakor kerül sor az Aquincumi Múzeumban. (Kiállító épület, III., ker., Szentendrei út 135.).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés