bezár
 

építészet

2011. 11. 03.
Átadták a díjakat a Holcim építészeti versenyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a díjakat a fenntartható építészeti projekteket és elképzeléseket támogató Holcim-díj a Fenntartható Építészetért világverseny magyar résztvevőinek: 3 munkát kiemelten díjaztak, 20 pályázat oklevelet kapott.

prae.hu

Fűrészmalom, ipari épület és intelligens napház: ezek a tervek nyerték el leginkább idén a magyar zsűri tetszését. Next generation kategóriában Beke András erdeifűrészmalom-terveit díjazták, építészet kategóriában pedig ifj. Kistelepi István ipari épülete, valamint Szabadics Attila és Szász János intelligens napházát jutalmazták.

A 48 magyar pályamunkából 32 felelt meg a kritériumoknak és jutott a zsűri elé, ebből a díjazottakon kívül húsz tervet jutalmazott oklevéllel a bírálóbizottság.

A harmadik nemzetközi Holcim Awards Awards for Sustainable Construction magyar pályázóinak csütörtökön, Svájc budapesti nagykövetségének dísztermében adták át az elismeréseket
A svájci székhelyű Holcim Alapítványtól független zsűriben Szekér László, a Magyar Építőművészek Szövetségének tagja, Janesch Péter korábbi aranyérmes díjazott és Ercsei Attila, a Magyar Építész Kamar (MÉK) alelnöke foglalt helyet.

Edward Schwarz, a Holcim vállalat elnöke elmondta, hogy idén a világ 146 országából több mint hatezer a fenntartható építészeti projektek és elképzelések témájában kiírt, kétmillió dollár összdíjazású Holcim Awards versenyre.

A világversenyen a legnagyobb számban latin-amerikai tervekre érkeztek pályaművek (29 százalék), majd az ázsiai, csendes-óceáni térség (27 százalék), Európa (25 százalék), Észak-Amerika (10 százalék) következett, végül Afrika és a Közel-Kelet (8 százalék).

A svájci székhelyű Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért kezdeményezésére indult versenyen a kész pályamunkákat elsőként formai szempontból egy berlini székhelyű építészeti és várostervező szaktanácsadó cég ellenőrzi. Ezt követően független zsűrinek mutatják be a pályázatokat abban a régióban, ahol a projekt megvalósulhat, illetve - hallgatói kategória esetén - ahol a tervet megálmodták.

A zsűrik azt vizsgálják, hogy miként járulnak hozzá az egyes elképzelések a fenntartható építészethez olyan szempontok alapján, mint például a kiegyensúlyozott társadalmi, környezeti és gazdasági teljesítmény hármas koncepciója.

A kritériumok között van kifejezetten az építészetre vonatkozó, valamint az újítás és az átültethetőség szükségességét megfogalmazó elvárás is – hangzott el az elnök előadásában.

Ebben az évben a milanói európai regionális döntőn az aranyérmet a Realities United német építészcsapat kapta a berlini Múzeumszigeten megvalósított projektért, a Flussbad-várostervért, amely a Spree folyó egy alulhasznosított ágát alakítaná át egy 745 méter hosszú természetes úszómedencévé.

A második helyezett egy belgiumi, Oostkamp városában található ipari épület átalakítási koncepciója lett, a verseny bronzérmét pedig egy forgalomból kivont dél-olaszországi autópálya-viaduktot lakóprojektté alakító elképzeléssel kapta.

A korábbi, 2008-as európai regionális döntő aranyérmét Janesch Péter és építész csapata nyerte a kormánynegyed terveit magába foglaló “Négy negyed, egy egész” című pályázatával.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés