bezár
 

zene

2011. 11. 03.
Art Garfunkel 70 éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Art Garfunkel, a legendás Simon és Garfunkel duó magasabb termetű és hangú tagja november 5-én ünnepli hetvenedik születésnapját.

prae.hu

Mindössze három héttel fiatalabb, mint egykori társa, így mindketten hetvenkedhetnek. Garfunkel négyéves korában fedezte fel a zenét, amikor apja beszerzett egy akkor még csodaszámba menő szalagos magnót. Simonnal, aki szomszédja is volt, kisiskolás koruk óta énekeltek együtt Tom és Jerry néven Everly Brothers-dalokat.

Még gimnazisták voltak, amikor egy daluk felkerült a slágerlistára, de a folytatásra még várni kellett. A komoly Art művészettörténetet tanult és matematikából is ledoktorált, de az éneklést sem hagyta abba, s amikor 1963-ban ismét összetalálkozott régi barátjával, úgy döntöttek, még egyszer megpróbálkoznak a főállású zenéléssel.

A többi rocktörténelem. A duóban Art csodálatos kontratenorját kiválóan egészítette ki Simon baritonja, pályafutásukat mára klasszikussá vált albumok, slágerek hosszú sora, öt Grammy-díj fémjelezte. Jellemző, hogy egyedül a szakításuk után két évvel kiadott Greatest Hits válogatásból 14 millió példány kelt el és Angliában három és fél évig maradt a listán.

A történet 1970-ben sikereik csúcsán ért véget, ahogy mondani szokás személyi és szakmai ellentétek miatt.

Garfunkel már 1970-ben szerepelt a 22-es csapdája című regény filmváltozatában Alan Arkin és Orson Welles oldalán, a következő évben a Testi tudás című filmért - amelyben Jack Nicholson volt partnere - Arany Glóbusz díjra jelölték.

Első szólólemezét 1973-ban adta ki, de mivel a duó megszűntével elveszítette addigi "háziszerzőjét", kénytelen volt másokra hagyatkozni vagy régi jól bevált slágereket feldolgozni.

Nem csoda, hogy szólóban ő volt a kevésbé sikeres, bár azért több dala került fel a listákra és 1998-ban Grammy-díjat is kapott a legjobb gyermekalbum kategóriában Song from a Parent to a Child című lemezéért. Utoljára négy éve jelentkezett lemezzel, ezen gyermekkorának slágereit értelmezte újra.

Paul Simonnal gyorsan kibékültek, 1981-ben félmillió ember előtt léptek fel New Yorkban, de az ezt követő turnén megint összevesztek és a közös lemez, amiről suttogtak, nem készült el. (A legenda szerint már majdnem készen volt az anyag, de Simon a stúdióban kivette Garfunkel hangját és saját nevén adta ki Hearts and Bones címmel.) A régi szép emlékek aztán 2003-ban és 2009-ben ismét összehozták őket egy-egy turnéra, és az is lehet, hogy jövőre megint együtt veszik nyakukba a világot.

A balkezes Garfunkel külsőre nem sokat változott, jellegzetes hajkoronája kicsit megritkult és fehérbe fordult ugyan, de megjelenése még ma is kamaszos. Kedvenc időtöltése az olvasás, honlapján beszámol minden általa elolvasott könyvről - a szám már az ezret is meghaladta és több szótár is szerepel köztük.

Másik szenvedélye a gyaloglás, két lábon szelte át Amerikát és Európát is, a túrák alatt született prózaverseit Still Water (Csendes víz) címmel jelentette meg. Húsz éve él boldog házasságban és családapaként - elégedett ember.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés