bezár
 

irodalom

2011. 11. 02.
Dalos Lászlót 19-én búcsúztatják
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dalos László Aranytollas és Táncsics Mihály-díjas hírlapíró, Nádasdy Kálmán-díjas operafordító, zeneszövegíró búcsúztatását születésnapján, november 19-én tartják otthonában, szűk családi körben - tájékoztatta a család az MTI-t szerdán.

prae.hu

Az életének 87. évében, október 10-én elhunyt Dalos László végső nyughelye a lágymányosi Magyar Szentek Temploma altemplomának Erzsébet-termében lesz. Emlékére jövőre nyilvános szerzői estet rendeznek, amelynek helyszínéről és időpontjáról később születik döntés.

Dalos László 1924. november 19-én született Budapesten. Már 13 éves korában elhatározta, hogy színházi riporter lesz. Érettségiző pesterzsébeti diákként 1943-ban megnyerte az országos középiskolai tanulmányi versenyt magyar nyelv és irodalomból.

Magyar-olasz szakos egyetemi tanulmányait követően a Magyar Rádió irodalmi osztályának 10 évig, a Film Színház Muzsika hetilapnak 33 és fél évig, az újság indulásától megszűnéséig volt munkatársa.

A legváltozatosabb műfajokban több ezer újságcikk, 29 színpadi és rádiós zenés játékban több száz dalszöveg, 10 operafordítás (köztük Verdi: A szicíliai vecsernye, Ernani, Johanna, Lajtha László: A kék kalap), 7 önálló könyv és 7 fordításkötet fűződik a nevéhez.

Eisemann Mihály zenéjére ő írta a verseit a második világháború utáni magyar színháztörténet egyik legnagyobb operettsikerének, a Bástyasétány 77-nek. Ebben csendül fel legismertebb alkotása, A vén budai hársfák, amelyből örökzöld sláger lett.

A Táncsics Mihály-díjat 2006-ban, a Nádasdy Kálmán-díjat 2007-ben kapta meg. A Harsányi Zsolt-díjjal 2000-ben tüntették ki.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés