bezár
 

zene

2011. 10. 31.
Juan Diego Flórez Budapesten lép föl
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ egyik legkeresettebb énekese, a perui Juan Diego Flórez ad áriaestet a Magyar Állami Operaházban november 28-án, Rossini-, Donizetti- és más operalágereket énekel.

prae.hu

A világ talán valamennyi híres operaházában és fesztiválján fellépett már a Limában született lírai tenor - közölte Várkonyi Judit sajtóreferens az MTI-vel.

A tenor apjától, Rubén Flóreztől örökölte különlegesen szép és hajlékony hangját, valamint a perui és latin-amerikai zene szeretetét.

Előbb popzenét tanult, majd beiratkozott az állami konzervatóriumba, és a Coro Nacional tagja lett, ahol nemcsak énekesi gyakorlatot szerzett, hanem ráébredt, mik a hiányosságai, merre kellene továbblépnie. Ösztöndíjat kapott a rangos Philadelphiai Curtis Intézetbe.

Az amerikai tanulmányok ellenére ma is sokan hallják úgy, hogy mestere, a szintén a perui tenor Ernesto Palacio stílusában énekel. 1996-ban jött át Európába, egy bolognai meghallgatásra a pesarói Rossini Fesztivál művészeti igazgatójához, aki habozás nélkül felkérte egy kis szerepre.

A fesztivál kezdetén váratlanul megbetegedett az a tenor, aki a Matilde di Shabran a főszerepét játszotta volna. Luigi Ferrari felajánlotta az akkor csak 23 éves Juan Diego Flóreznek a szerepet, és ő a művészeti igazgató rábeszélésére igent mondott.

A következő állomás 1996-ban a milánói Scala volt, és ezzel elkezdődött nemzetközi pályafutása, amely azóta is töretlen. Számos CD és DVD igazolja ezt, színészi képességeiről igen meggyőző bizonyítékot adott Az ezred lánya című Donizetti-vígopera felvétele, ebben egy mulatságos bumfordi legényt alakított.

Drámai jellemek megformálásában is kitűnő, Bellini a Puritánok című művében Lord Talbot-ként a magas hangokkal teletűzdelt, híresen nehéz szólamot erőltetés nélkül, virtuózan szólaltatja meg.

Elsősorban belcanto darabokban játszik, hazájában nagy megbecsülésnek örvend, esküvőjét Julia Trappéval a limai katedrálisból a perui televízió élőben közvetítette, elnyerte a legmagasabb állami kitüntetést: a perui nagykeresztet.

Létrehozott egy alapítványt, amelyet a Gustavo Dudamel nevéhez kötődő venezuelai Sistema de Orquestas ihletett, és a leginkább veszélyeztetett fiatalokért dolgozik, a kábítószeres bűnözés, a kizsákmányolás, a gyermekprostitúció ellen lép föl a zene erejével.

Santo című CD-jének névadó kórusművét, a Peruhoz fűző mély kapcsolatát kifejező darabot maga komponálta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés