bezár
 

színház

2011. 10. 30.
Elhunyt Körtvélyes Géza tánctörténész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap hajnalban életének 86. évében elhunyt Körtvélyes Géza Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas tánctörténész, esztéta, kritikus, főiskolai tanár - közölte az MTI-vel Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója.

Szkéné színház

Körtvélyes Géza, a Magyar Tudományos Akadémia nyelv- és irod alomtudományok osztályának tagja, a filozófiai tudomány kandidátusa és a zenetudomány doktora volt. Temetéséről később intézkednek.

A tudós 1926. február 7-én Budapesten született. 1950-ben az ELTE-n néprajzot társadalomtudományt, filozófiát tanult. 1950-től a Népművészeti Intézetben csoportvezető, 1955-től a Magyar Táncművészek Szövetségének titkára, 1963-tól főtitkára, 1985-86-ban elnöke volt.

1968-72 között a Színművészeti Főiskola, 1975-96 között az Állami Balettintézet, illetve a Táncművészeti Főiskola tánctörténet- és táncesztétika-tanára, 1996-tól nyugalmazott tanára, tudományos tanácsadója. 1964-től a Muzsika című folyóirat táncrovatának szerkesztője, 1964-73 között a Magyar Nemzet, 1979-től a Népszabadság tánckritikusa, 1990-98-ban a Magyar Rádió szemleírója volt.

Az 1970-es években a Dance Magazine tudósítója. Ő volt Koegler-balettlexikon magyar kiadásának szakmai szerkesztője. A Magyar Tudományos Akadémia nyelv és irodalomtudományok osztályának tagja. A filozófiai tudomány kandidátusa (1962), a zenetudomány doktora (1989).

Munkásságát 1980-ban Erkel Ferenc-díjjal, 1996-ban a Táncművészeti Szövetség életműdíjával ismerték el. 1998-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki a klasszikus és a modern tánctörténet kimagasló tudományos és kritikai feldolgozásáért, táncesztétikai munkásságáért.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés