bezár
 

színház

2011. 10. 30.
A Woyzeck Tom Waits zenéjével a Katonában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Büchner Woyzeck című művét tűzik műsorra a Katona József Színházban Tom Waits zenéjével, Ascher Tamás rendezésében. Az előadás főszereplője Keresztes Tamás és Jordán Adél, a zenés változat bemutatóját november 4-én, pénteken tartják.

Szkéné színház

Georg Büchnernek, a német irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjének Woyzeck című drámáját Tom Waits dalaival és dalszövegeivel viszi színre a társulat - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában.

Mint írják, a történet valós eseményen alapul: 1821-ben Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét - a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a kérdés, beszámítható-e vajon Woyzeck.

A darab ismertetője szerint Georg Büchner mindössze három drámát írt élete 23 éve alatt, halála idején a Woyzecken dolgozott, de már nem volt ideje véglegesíteni a dráma szerkezetét, emiatt a jelenetek sorrendje minden színrevitel esetében más.

A különös, látomásos szöveg, a sajátos, félelmetes és teljesen egyedi nyelvi világ, a szinte filmszerű jelenetezési technika, továbbá a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolása a modern dráma élvonalába emeli a Woyzecket.

Mint felidézik, 2000-ben a koppenhágai Betty Nansen Színházban volt Robert Wilson és Tom Waits közös alkotásának, saját Woyzeck-adaptációjának ősbemutatója. A dalszerző-énekes, akinek legújabb albuma Bad As Me címmel épp a napokban jelent meg, így nyilatkozott a darab kapcsán: "a Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is".

A feldolgozás Robert Wilson ötlete nyomán készült. A Katona József Színház előadása a Woyzeck újra- és továbbgondolása. Ascher Tamás rendezésében a színpadon Keresztes Tamás és Jordán Adél mellett Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Elek Ferenc és Kiss Eszter látható. Az előadás dramaturgja Radnai Annamária, a díszletet Khell Zsolt, a jelmezeket Szakács Györgyi tervezte, a zenei vezető Philipp György.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés