bezár
 

irodalom

2011. 10. 29.
Egy amerikai magyar emigráns visszaemlékezései Burgenlandban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyarországi születésű, Egyesült Államokban élő Emmerich Koller emlékiratainak bemutatóját tartják hétfőn az ausztriai Felsőőrött (Oberwart) a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület székházában.

prae.hu

Koller 1942-ben született Magyarország nyugati határszélén, a Vas megyei Pornóapátiban a német nemzeti kisebbség tagjaként. Ma a Chicago melletti Winnetkában él - olvasható a szerző internetes honlapján.

1956-ban szüleivel és hat testvérével együtt Ausztriába menekült. Négy évvel később az Egyesült Államokba költöztek, ahol Koller előbb papi szemináriumba járt, majd a tanári pályára lépett. Filozófiából, német nyelvből és pedagógiából szerzett diplomát. Harminchat éves pályája során több kitüntetésben részesült.

Visszaemlékezéseiben bemutatja a Pinka patak völgyében elterülő szülőfalujának történetét, és felidézi gyermekkorát: a háborús éveket, a Vörös Hadsereg bevonulását, az államosítás időszakát és kivándorlásuk történetét.

A könyv a felsőőri edition lex liszt 12 kiadónál jelent meg. A kötetet november első felében Pornóapátiban, Szombathelyen és Bécsben, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége székházában is bemutatják.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés