bezár
 

építészet

2011. 10. 28.
Kiosztotta díjait a Magyar Urbanisztikai Társaság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az urbanisztika ügyének előremozdítása érdekében kifejtett magas színvonalú tevékenysége elismeréseként Magyar Urbanisztikáért díjban részesült Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója; Csontos János újságíró, televíziós szerkesztő; Arató András István észak-alföldi főépítész; valamint Hübner Mátyás és Meggyesi Tamás egyetemi oktató.

prae.hu

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben tartotta 17. konferenciáját, ennek keretében adták át a díjakat. Az elismerést azok kaphatják meg, akinek munkahelyi teljesítménye vagy társadalmi tevékenysége nagyban hozzájárul az urbanisztikai szemlélet terjedéséhez.

A társaság MTI-hez is eljuttatott összegzése szerint Merza Péternek alapvető szerepe volt abban, hogy Pécsett az elmúlt évtizedben a magyar urbanisztika egyik iskolateremtő, innovatív teljesítménye valósulhatott meg, a fejlesztési munka az Európai Kulturális Főváros elnyerését követően hatalmas tempót követelt meg.

"Ez a nemegyszer igen nehéz körülmények között végzett, innovatív, óriási energiát követelő, számos szempontból példaadó és más városok számára is mintául számító munka lényeges hozzáadott értéket jelent a teljes magyar urbanisztika számára is" - olvasható a közleményben.

Mint a MUT írja, a magyar urbanisztika a sajtómunkások közül Csontos Jánosnak köszönheti leginkább, hogy az elmúlt két évtizedben a széles közvélemény tudomást szerezhetett a létezéséről akár könyv, akár folyóiratcikk, akár televíziós műsor formájában.

"A gyakran nehezen kommunikáló műszaki szakmák szinte teljesen a nyilvánosság elől elrejtve működnének, ha nem akadnának olyan megszállott, elkötelezett és kitartó kommunikátorok, akik nem hagyják a szakembereket magukra közcélú munkájukban, hanem tudásuk, kapcsolataik és tevékenységük nyomán mások számára is kinyílnak ezek a kicsit zárkózott szakmák" - indokolta Csontos János kitüntetését a szervezet.

Arató András István felkészültségével, korrektségével és kitartásával érdemelte ki az elismerést. Mint írták, nemcsak Debrecenben és a régióban, hanem országszerte ismert magas szintű felkészültségéről, segítőkészségéről. "Szemléletformáló, tudatosságnövelő szakmai munkája a magyar urbanisztikában példamutató" - olvasható a MUT összegzésében.

Hübner Mátyás az ország legrégebbi egyetemi városában az urbanisztikai felsőoktatás egyik "első mohikánjaként" iskolateremtő munkásságot mutathat fel. Urbanisták generációinak felnevelése, a szakmába való bevezetése kapcsolódik nevéhez, tudásából könyvein, jegyzetein keresztül azok is részesülhetnek, akik az ország más részein olvassák azokat és tervezői munkásságának eredményeit is élvezhetik.

Meggyesi Tamás a szakma legnagyobb felkészültségű tudósainak egyike, legfontosabb tevékenysége a műegyetemi urbanisztika tanszék rendszerváltozás utáni új irányba fordítása, de oroszlánrésze volt a településmérnök-képzés beindításában. Oktatói munkája mellett a tervezők képzésében is részt vett, számos könyvben foglalkozott az építészet és az urbanisztika sajátos kérdéseivel, a gyakorlati megközelítésű tanulmányoktól a filozófiáig terjedő skálán - közölte a MUT.

A kétnapos pécsi tanácskozáson adták át a Barna Gábor-emlékérmeket is, amellyel azok munkáját ismerik el, akik sokat tettek a Magyar Urbanisztikai Társaságért. Az elismerést öten vehették át.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés