bezár
 

irodalom

2008. 07. 27.
Luzofónia: nyelvművelési csúcs Lisszabonban
MTI/Prae.hu
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Luzofónia: nyelvművelési csúcs Lisszabonban Csúcsra járnak a portugálajkú országok vezetői Lisszabonban: pénteken összeült nyolc országot tömörítő szervezetük (CPLP), hogy megtárgyalja a világon 230 millió ember által beszélt nyelv jövőjét és helyesírását.

prae.hu

A Portugálajkú (luzofón) Országok Közösségének 7. csúcsértekezletét megnyitva Aníbal Cavaco Silva portugál elnök kifejezte meggyőződését, hogy a csúcson sikerül kidolgozni a közös stratégiát a portugál nyelv alkalmazására.

A luzofón országok már 17 éve megállapodtak a közös helyesírásban, de a hét eredeti aláíró közül négy még mindig nem ratifikálta az egyezményt, és időközben a 2002-ben függetlenné vált Kelet-Timor is csatlakozott a Portugália és hajdani gyarmatai által létrehozott közösséghez.

Brazília, ahol a portugálul beszélők 80 százaléka él, már 2011-ben szeretné bevezetni az egységes helyesírást, amely ellen különben számos portugál értelmiségi tiltakozott.

Lisszabon. Fotó: Végh Dániel

A portugál helyesírást az elmúlt évszázadban háromszor is megreformálták: 1911-ben, 1931-ben és 1945-ben, eltűnt belőle a ph és az y. A nyelvészek elemzése szerint az új reform a portugáliai portugál nyelvben használt szavak 1,6 százalékának a helyesírását változtatja meg, míg a brazíliai portugálban a szavak fél százalékának betűi változnak csak meg. Ám míg az előző reformok során több betűt kiiktattak, most nő a számuk: az eddig hivatalosan is használt 23 mellett megjelenik benne a "k", a "w" - és visszatér az "y".
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés