bezár
 

art&design

2011. 10. 27.
Visszanyeri eredeti szépségét a szentendrei Pajor-kúria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szentendre újabb ékköve és a Pest megyei múzeumok központja lesz a jelenleg elhanyagoltan álló Pajor-kúria. A zömmel uniós forrásból 2014-re megújuló épületben a Ferenczy Múzeum modern képző- és iparművészeti bemutatóhelyként fogadja majd a közönséget - hangzott el a fővárosi Szépművészeti Múzeumban tartott csütörtöki projektindító sajtótájékoztatón.

prae.hu

Baán László kormánybiztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója rövid köszöntőjében örömét fejezte ki amiatt, hogy ismét egy "új" múzeum avatására kerülhet sor, ezúttal a nagyhírű Pajor-kúria megszépülő falai között. Hozzátette: a kormány eltökélt szándéka a kultúra kiemelt támogatása nemcsak Budapesten, hanem az egész országban, e szándék ékes megtestesítője a most induló szentendrei projekt.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott egyebek mellett arról beszélt, hogy hivatala mindent megtesz az új értékeket felmutató fejlesztések útjában álló adminisztratív akadályok elhárítására, s így lesz ez most is.

A kormányhivatal vezetője szerint nagy szükség van arra, hogy a megye több pontján is hasonló fejlesztések kezdődjenek. Úgy fogalmazott: szeretné, ha a lehető legtöbb család örömét szolgálnák a kulturális értékekkel teli bemutatóhelyek.

"Ez a projekt a Pest megyei múzeumi hálózat átalakulásának, fejlesztésének a része, egyúttal a régió sokszínűségének egyik bizonyítéka" - emelte ki Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke.

Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere Budapest és a "festők városának" is nevezett Szentendre szoros együttműködését méltatta, majd a településen zajló "robbanásszerű" fejlődést szemléltetve a belváros - s benne a Művészetmalom - javában zajló rekonstrukciójába avatta be a jelenlévőket. A polgármester kiemelte: a Pajor-kúria megérett arra, hogy "életet leheljenek" bele, hogy aztán a város ékköve legyen.

A beruházás részleteiről Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának (PMMI) vezetője beszélt. A kúriaépület történetének rövid áttekintését követően hangsúlyozta: a felújítás után modern képző- és iparművészeti múzeum létesül itt, amely a Ferenczy család örökségének gondozásán kívül a nagybányai festészet kincseinek jobb megismerését, illetve a híres szentendrei festők munkáinak bemutatását is feladatának tartja.

Az eredeti szépségét visszanyerő homlokzat mögött tágas kiállítóterek, múzeumi foglalkoztató, kávéház, könyvesbolt és szakkönyvtár létesül, de úgynevezett látványraktárat is kialakítanak. A jelenleg szabadban tárolt római kori kőleleteket a pincerendszerben helyezik majd el - sorolta a múzeumigazgató. Mint mondta, találnak majd módot a kúriában több éjszakát eltöltő Radnóti Miklós emlékének felidézésére is.

A projektet a szerb ortodox egyház (a jelenlegi Ferenczy Múzeum épületének tulajdonosa) által biztosított 540 millió forintos kárpótlási összegből, 186 millió forintos uniós támogatásból, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által biztosított 55 milliós támogatásból fedezik - mondta Kálnoki-Gyöngyössy Márton.

A sajtótájékoztatón jelenlévő L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke kijelentette: "Magyarországon igenis lehetséges innovatív múzeumirányítás", melyhez a kormányzat minden segítséget megad, s biztosítja a nagymértékű kulturális fejlesztésekhez szükséges forrásokat is.

A megyei intézmények küszöbön álló átadás-átvételének kapcsán a Ferenczy Múzeum megújulására visszatérve úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a beruházás elkészülte után a magyar állam és a kulturális tárca új megyei intézményét avathatják Szentendrén.



nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés