bezár
 

art&design

2011. 10. 27.
Félidejéhez érkezett az Eurofoto pályázati munka
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Félidejéhez érkezett az Eurofoto pályázati munka, amelynek keretei között 10 európai hírügynökség összesen 150 ezer archív fényképét gyűjtik össze és teszik elérhetővé - mondta Talyigás Judit, az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának vezetője csütörtökön az MTI-nek.

prae.hu

A vezető elmondta: a közös munkában résztvevők vállalták, hogy egyenként 15 ezer - 2000 előtti - fotót válogatnak ki és digitalizálnak 2012 novemberéig.

A 2010 májusában elkezdett projektben a hírügynökségek az adott ország történelme, kultúrája szempontjából fontosnak ítélt képeket gyűjtik össze és teszik elérhetővé az érdeklődőknek az Eurofoto portálon, amelynek a tesztelését egyébként magyarok végzik.

Az ügynökségek általában a saját országuk életében jelentős pillanatokat megörökítő képeket adnak közre.

Dobi Zsuzsa, az MTI informatikai igazgatóságának osztályvezetője azt mondta: a pályázat lényege, hogy az archív képeket digitalizálják és a hírügynökségek hasznosítsák azokat.

A portálon később megjelenő képek közül bárki válogathat majd, és meg is vásárolhatja azokat on-line módon. A képek angol és a résztvevő nemzetek saját nyelvén, így a mi esetünkben magyarul is elérhetők lesznek - tette hozzá.

A projekt végén a 150 ezer hírügynökségi képet az Europeana - európai kulturális értékek megőrzésére létrejött, könyvtárak, múzeumok, levéltárak gyűjteményeit jelenleg bemutató - honlapon is közzéteszik.

Az MTVA fotóarchívuma Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye, összesen 13 millió fotónegatívból áll, ezt kiegészíti a mintegy 1,3 millió digitális képet tartalmazó adatbázis.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés