bezár
 

színház

2011. 10. 26.
Ostromállapot Párizs egyik fontos színházában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ostromállapot alakult ki Párizs egyik legjelentősebb színházában, miután keresztény fundamentalisták egy csoportja megzavart egy bemutatót. A zavarkeltőket a vezetőség kérésére rendőrök távolították el a színházból. A kulturális miniszter elítélte a szélsőségesek akcióját, a darab rendezője "megbocsátott" nekik. A tüntetések azonban a színház előtt folytatódnak.

Szkéné színház

A francia főváros egyik legjelentősebb színházában, a Théâtre de la Ville-ben csütörtök este tartották a Magyarországon is jól ismert olasz rendező, Romeo Castellucci legújabb darabjának premierjét.

A legutóbbi Avignoni Fesztiválon már nagy sikerrel játszott mágikus, költői látomást idéző kétszereplős előadás Antonello de Messine egy hatalmas Krisztus-portréja előtt játszódik, s egy apa és fia történetét dolgozza fel, akik együtt élik meg az idős ember leépülését.

A helyszíni tudósítások szerint az InstitutCivitas elnevezésű keresztény fundamentalista csoport tagjai a csütörtöki premier előtt a színház előtt tüntetettek a szerintük istenkáromló darab bemutatása ellen, s nem akarták a nézőket beengedni az akkor már a rendőrök által védett épületbe. A tüntetőket végül Emmanuel Demarcy-Motta igazgató győzte meg arról, hogy engedjék be a nézőket.

A premier egyórás késéssel kezdődött. Az egyik jelenet közepén - amelyben az inkontinenciában szenvedő, sorsán kesergő apát fia kénytelen tisztába tenni - a közönség soraiban helyet foglaló tiltakozók "Elég volt a keresztényfóbiából!" feliratú táblát emeltek a magasba, amelyet a felháborodott nézők huhogással fogadtak, majd néhányan közülük megpróbálták kitessékelni a tüntetőket.

Miközben a nézők azt kiabálták, hogy "kifelé, kifelé", a rendőrök is közbeléptek, mert néhány tüntető a színpadon letérdelve vallásos dallamok éneklésébe kezdett. A rendőröknek erőszak és ellenállás nélkül sikerült a zavarkeltőket eltávolítaniuk a színpadról, amit a közönség tapsviharral fogadott. Az előadás ezt követően folytatódott és további incidensek nélkül ért véget.

A másnapi előadás előtt az Action francaise nevű nacionalista csoport tagjai motorolajjal öntötték le, a következő nap pedig tojással dobálták meg az előadásra érkező nézőket. Azóta minden este mintegy százan tiltakoznak a színház előtt, kedden este közülük harmincan összecsaptak az épületet védő rendőrökkel, akik három személyt előállítottak.

A Théatre de la Ville, ahol a hónap végégig játsszák a darabot, a fővárosi önkormányzattal közösen feljelentést kíván tenni rongálás és a művészi kifejezés szabadságának megsértése miatt.

Frédéric Mitterrand kulturális miniszter "a francia törvények által biztosított véleménynyilvánítási szabadság alapvető elve megsértésnek" nevezte a fundamentalisták akcióját. Közleményében az írta: megérti hogy "az előadás egyes részei megdöbbentők lehetnek", de szerinte "az semmiképpen nem igazolhat a demokráciával ellentétes erőszakos módszereket".

"A színház a kifejezési szabadság terepe, és ezt a szabadságot meg kell őrizni" - hangsúlyozta Mitterrand. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy a bíróság megtagadta egy katolikus szervezet kérését, amely a darab bemutatásának betiltását indítványozta.

"Megbocsátok nekik, mert nem tudják, mit tesznek" - írta közleményében az olasz rendező Krisztus szavait parafrazeálva. Hozzátette: "Nem látták az előadást, nem tudják, hogy az spirituális és krisztusi szellemű".

Romeo Castellucci azt állítja, hogy "utálja a provokációt", és nem tudja elfogadni azt a "karikatúrát és ijesztő leegyszerűsítést", amelyet azok az emberek csinálnak a darabjából, akikből "a doktrína szintjén és dogmatikusan is hiányzik a katolikus hit". Meggyőződése szerint az előadás ugyanis "a szépség elmúlására és a vég misztériumára" reflektál.

A színházrendező támogatására Színház a fanatizmus ellen elnevezéssel a Théatre de la Ville igazgatója petíciót indított el, mintegy negyven neves művész és kulturális személyiség, többek között Michel Piccoli, Juliette Binoche, Patrice Chéreau, Luc Bondy és Stéphane Lissner támogatásával.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés