bezár
 

film

2011. 10. 26.
Kortárs közép-európai filmek szemléje Prágában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Immár 14. alkalommal rendezik meg a jövő héten a kortárs közép-európai filmek szemléjét Prágában. A legújabb magyar, lengyel, szlovák és cseh játékfilmek, dokumentumfilmek és iskolafilmek szemléjének az alkotók részvételével a Prágai Magyar Kulturális Központ ad otthont.

prae.hu

A csütörtöktől vasárnapig (november 3-tól november 6-ig) lezajló filmszemlét már szintén hagyományosan a cseh fővárosban működő magyar, lengyel és a szlovák kulturális intézet, valamint a pozsonyi szlovák filmintézet szervezi.

A filmeket eredeti hangzásban, cseh szinkrontolmácsolással láthatják az érdeklődők.

A négy nap alatt kéttucatnyi filmből válogathatnak a nézők, akik a korábbi évfolyamokban szinte minden előadáson megtöltötték a magyar intézet nagytermét.

A nézők többségét rendszeresen középiskolás és egyetemista fiatalok, illetve a közép-európai országok filmművészetének barátai teszik ki. A filmszemle iránt egyebek között azért is nagy az érdeklődés minden évben, mert a közép-európai országok filmjei csak ritkán kerülnek be a csehországi kereskedelmi mozihálózatba.

A programfüzet szerint hét magyar filmet tűznek műsorra szombaton és vasárnap. A legnagyobb érdeklődésre a Tarr Béla rendezte A torinói ló című alkotás számíthat, amelyet szombaton este vetítenek. A torinói lóról aránylag sokat és szinte kivétel nélkül nagyon pozitív recenziókat, méltatásokat írt az utóbbi hónapokban a cseh sajtó. Tarr Béla filmjén kívül bemutatásra kerül egyebek között még Török Ferenc Apacsok, Forgács Péter Hunky Blues – Az amerikai álom, Kocsis Ágnes Pál Adrienn és Gothár Péter Hangyatérkép című alkotása.

A szlovák filmek közül bemutatásra kerül Martin Sulík A cigány című nagyon sikeres alkotása, illetve a Peter Bebjak rendezte Barackoskert, amely a felvidéki Csallóközben játszódik és szlovákiai magyar színészek - Tóbis Szidi és Mokos Attila - játszanak benne.

A lengyel filmek közül levetítik Antoni Krauze Fekete csütörtökét, valamint Andrzej Wajda Kálmosgyökér című alkotását.

A hazaiak számára ismert cseh játékfilmek mellett vasárnap délelőtt a prágai FAMU filmművészeti egyetem diákfilmjeiből is látható lesz egy válogatás.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés