bezár
 

zene

2011. 10. 26.
Pécs pályázik a 2015-ös Europa Cantat Fesztiválért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pécs pályázik Európa legnagyobb kóruszenei rendezvénye, az Europa Cantat Fesztivál 2015-ös megrendezésére.

prae.hu

Nagy Csaba, a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere szerdán Pécsen, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a város jövő év elején adja be pályázatát.

Hangsúlyozta: bízik abban, hogy Pécs 1988 után ismét a rendezvény sikeres házigazdája, s a kontinens különböző országaiból érkező 4 ezer kórustag vendéglátója lehet.

Hoppál Péter, a pécsi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának fideszes elnöke azt hangsúlyozta, hogy a városban minden feltétel adott az Europa Cantat Fesztivál lebonyolításához.

Szavai szerint fejlett az intézményi infrastruktúra, él a kodályi hagyományokon alapuló kóruskultúra, a program mai árakon számolva mintegy 250 millió forintos költségét pedig az Európa Kulturális Fővárosa programhoz hasonló kormány-város szerződés biztosítaná.

A politikus megjegyezte, hogy a város tavaly is bizonyította: képes nagyszabású nemzetközi kórusfesztivál megrendezésére.

Az EKF-program keretében zajló Pécs Cantat 22 országot képviselő mintegy 1200 résztvevője több tucat kóruskoncertre, közös éneklésre, zenekari hangversenyre és spontán zenélésre várta a közönséget.

Hoppál Péter kiemelte, bár nem tudni, hogy az Europa Cantat 2015-ben mekkora érdeklődésre tarthatna számot Pécsen, a korábbi kórusfesztiválok tapasztalatai azt mutatják, hogy az esemény kulturális és gazdasági szempontból egyaránt kifizetődő.

Sante Pornasier, az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat olasz elnöke elmondta, hogy Pécs mellett az ausztriai Graz és a svédországi Örebro is kandidál a 2015-ös fesztivál megrendezésére. Úgy vélte, mindhárom város komolyan elkötelezett és a bírálók minden bizonnyal "bölcs döntést" fognak hozni 2012 márciusában.

A szervezet elnöke szólt arról, hogy az Europa Cantat nemzetközi ügyvezető elnöksége ezekben a napokban vizsgálja Pécs kulturális infrastruktúráját. A vezetőknek a helyszíni bejárásokon több épület is tetszett, de különösen a Zsolnay Kulturális Negyedről voltak "csodálatos benyomásaik".

Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat alelnöke utalt arra, hogy az Europa Cantat Fesztivált 1960-ban rendezték meg először francia és német karnagyok kezdeményezésére a második világháború utáni ellentétek feloldására. A rendezvény azóta nemzetközi mozgalommá fejlődött.

A fesztiválon az Európa országaiból érkező 3-4 ezer énekes 40-50, kóruszenével foglalkozó neves szakember vezette zenei műhely munkájában vesz részt. Ezen kívül koncerteket adnak, közös énekléseket tartanak, amelyekre a nagyközönséget is várják.

Az Europa Cantat nem verseny, célja a közös tanulás, a kultúrák találkozása.

Ha Pécs elnyerné a 2015-ös Europa Cantat rendezési jogát, másodszor adhatna otthont annak a nagyszabású dalos fesztiválnak, amelynek 1988-ban első szocialista országbeli városként volt a házigazdája.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés