bezár
 

irodalom

2011. 10. 25.
Két hét múlva XI. Győri Könyvszalon
Győri Nemzeti Színház, 2011. november 11-13. (péntek - vasárnap)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kisalföldi megyeszékhelyen rendületlenül hisznek benne, hogy az olvasó ember a mai világban is pótolhatatlan érték: idén XI. alkalommal rendezik meg Győrben a Könyvszalont. A Könyvszalon otthona évek óta a Győri Nemzeti Színház, ahol gazdag könyv- és programkínálattal várják az érdeklődőket. A folytatásban részletes program is olvasható.

prae.hu

A XI. Győri Könyvszalon egy teljes hétvégén keresztül ünnepli a könyvet, az írott szót, de a rendezvénysorozat nemcsak a könyvek seregszemléje, hanem Győrben három napig együtt lesz az egész ország olvasni szerető közössége: írók, költők, kiadók, előadóművészek várják az érdeklődőket.

A XI. Győri Könyvszalon célja az olvasás népszerűsítése, a kortárs magyar irodalom megismertetése, a könyvek és az események színes kavalkádja mindenkit olvasásra buzdít. A Könyvszalon azt hirdeti: az információs társadalom szinte követhetetlen változásai, az internet, a mobiltelefonok világa mellett is fontos szerep jut a könyvnek: tudást hordoz, ismereteket sugároz, szórakoztat, kikapcsol.

A Könyvszalon sokaknak maga a földre szállt kultúrparadicsom, ahol izgalmas események - konferencia, színházi est, koncert, kerekasztal-beszélgetés, irodalmi vetélkedő, mesekuckó – színesítik a programot. A könyvek seregszemlén egymásra talál író és olvasó, könyv és ember.



Részletes program:

XI. Győri Könyvszalon
Győri Nemzeti Színház
2011.november 11-13. (péntek - vasárnap)


Mesekuckó

November 11. péntek

10.00
SZÉKELY NÉPMESÉK
Mesél Csernik Szende

11.00-13.00
JÁTSZÓHÁZ
Könyvtámasz készítése papírból

13.00
PAPÍRSZÍNHÁZ ÉS KÖZÖS ALKOTÁS
A foglalkozást Finy Petra vezeti

14.00-16.00
JÁTSZÓHÁZ
Papírtáska készítése

16.00
„BÕ MAGYARORSZÁGON
PÁRJA NEM VÓUT...”
Écsi Gyöngyi műsora

17.00
JÁTSZÓHÁZ
„Virágverseny” virágdíszes papírmappa készítése


November 12. szombat

10.00
JÁTSSZUNK MOST EGYÜTT!
Mese drámajátékkal
Vezeti: Frankó Kata

11.00
TALÁLKOZÓ
A VÁNDOR MESEÍRÓVAL…
…aki az interaktív foglalkozáson, könyvein keresztül verses, játékos formában ismerteti meg az állat- és növényvilágot az 5-10 éves gyermekekkel.

12.00
JÁTSZÓHÁZ
Újrapapír kisfüzet készítése

13.00- 15.00
JÁTSZÓHÁZ
Betűnyomda készítése

15.00
ZSIGA FÖSTÕ FEST
A Tintaló Társulás előadását létrehozta:
Badacsonyi Angéla, Rumi Zsófia, Sipos Katalin, Sisak Péter. Játszó személy: Badacsonyi Angéla
Kiderül, milyen élete van Zsiga föstőnek egy fehér világban, láthatjuk a Kék meg a Sárga szín veszekedését, megismerkedhetünk egy fura figurával, a zöld Lificcel, megtudhatjuk, hogy a hét különböző kék virág közül ki hasonlít leginkább Varga Julcsa szemére, végezetül a Feketerigó száll elénk, aki azt hiszi, ő a legrútabb madár a ligetben.

16.00
VACKA-KÓSTOLÓ
Kispupák Zsömle szakácskönyve
Mesék és gyerekek számára könnyen elkészíthető finomságok receptjei váltják egymást a Móra Kiadó kötetében. Az ételeket Kispupák Zsömle tálalja fel, aki jó ismerősünk a Vacka Rádióból. A bemutatót interaktív játék követi 4-7 éveseknek. Vízigúnya kerestetik aranyhal méretben! A játékban Gaál Zsuzsa és csapata működik közre.

17.00
FANYÜVÕ, VASGYÚRÓ,
HEGYHENGERGETÕ
Interaktív mese Füzi Rozival


November 13. vasárnap

10.00
FILC, A ZOKNIMUKI
A Manó Könyvek programja
A foglalkozáson a szerzők, Tóth Zita és Tóth Anita bemutatják a házimanókat, bábok segítségével mesélnek Filc és Biberke legújabb kalandjairól, akiknek történetét a résztvevők alakíthatják. Aki akar, kézműveskedhet, lesz tombola, s további meglepetések várják a kis olvasókat.

11.00-13.00
JÁTSZÓHÁZ
Mágneses könyvjelző készítése

13.00
SZÓLÓ SZÕLÕ, MOSOLYGÓ ALMA,
CSENGÕ BARACK
Interaktív mese Füzi Rozival

14.00
JÁTSZÓHÁZ
Cicás ceruzatartó készítése

15.00
AZ ÉJ RÉZPATKÓJA
A Hangraforgó együttes gyermekműsora

16.00-18.00
JÁTSZÓHÁZ
Varázsfüzet készítése


Nagyszínpad

November 11. péntek


A szegényember winchestere – Kultúraközvetítés négy lépésben


9.00
Köszöntőt mond: Cseh Sándor dékán - NYME AK

9.10
A szegényember winchestere – elektronikus üzenet és eleven szó
Előadó: Lackfi János költő

9.50
Fókuszban a mű és a befogadó között
Előadó: Jankovics Marcell művelődéstörténész

11.00
A KÖNYVSZALON MEGNYITÓJA
Díjátadás, ünnepi műsor

12.20
Agyműködés és művelődés
Előadó: Hámori József egyetemi tanár

13.00
Esélyteremtő művészeti nevelés
Előadó: L. Ritók Nóra művésztanár (Igazgyöngy
Alapítvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény)

14.30
IRÁNYTŰ A VÉGTELENHEZ
Böjte Csabával Ozsvárt Tamás újságíró beszélget.
A dévai ferences szerzetest senkinek nem kell bemutatni. Erőt, hitet, reményt, mint mondja, Isten végtelen szeretetéből merít. Szentül hiszi, hogy az ember boldogságra született, hogy minden adottságunk megvan a szép és tartalmas életre, ha hallgatunk a Teremtő szavára.

16.00
SZÍVDESSZERT
Varró Dániel szerzői estje
Beszélgetõtárs: Antall István,
a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője.
Közreműködik a Hangraforgó együttes
Egy művész megítélésekor nem a neve, hanem az alkotásai fontosak. És ezek az alkotások nem szorulnak magyarázatra, mindent elmondanak magukról.

19.00
CREATIO - TEREMTÉS
A Sator Quartet ésBognár Szilvia lemezbemutató koncertje
Vendég: Lovasi András (ének)
Heidl György ihletett muzsikája, az archaikus latin himnusz-szövegek, klasszikus- és kortárs jazz zenészek együttes játéka, Bognár Szilvia sallangmentes, szép terű éneke: a Sator egy eddig nagyon hiányzó színfolt a magyar palettán: mai szakrális zene – összegzi a vendégénekes, Lovasi András. Heidl György muzsikustársai – Gyermán Júlia (hegedű), Szakács Viktória (cselló), Kovács Zoltán
(nagybőgő) – színes és változatos zenei világot képviselnek. Akusztikus zene, szakrális hagyomány:„jövő a múltban”.
Az album a Gryllus Kiadó 100. lemeze


November 12. szombat

11.00
CSIPKERÓZSIKA
A Kabóca Bábszínház (Veszprém) előadása
Rendező: Székely Andrea
Tervező: Matyi Ágota
Zeneszerző: Kiss Erzsi
Játsszák: Mákszem Lenke, Lovászi Edina,
Futó Ákos/ Jakab Ádám
Zenei kíséret: Gyulai Csaba
Gyönyörű, tornyos palotában él a gyermektelen királyi pár. Hosszú, szomorú várakozás után megszületik gyermekük, Csipkerózsika...Az előadásban Csipkerózsika mellett jelentős szerepet kap Zsuzsi boszorkány, õ próbálja irányítani, befolyásolni az eseményeket. Kiderül, hogy rosszat tenni sem könnyű, s az ember akaratlanul is képes olyan hibát elkövetni, amely csak nehezen javítható. A történet Mosonyi Aliz mai humorral fűszerezett, mégis mesei nyelvén kel életre, különleges hangzású dalokkal.

13.00
Endrei Judit:
KEMÉNY ÜZENETEK
Beszélgetőtárs: Kárpát Zsolt riporter
A vezetés a szívvel kezdődik, nem pedig a fejjel – mondja Kemény Dénes, a világszerte elismert sportszakember, aki óriási eredményeket ér el csapatával. Ez a nem mindennapi teljesítmény egyedülálló személyiségének és munkamódszerének köszönhető. E könyvben megosztja velünk titkait, korszerű gondolkodásmódját, eredményes módszereit. Üzenetei a sport világán kívül is követésre érdemesek, példaként szolgálnak cégek, vállalkozások vezetői és munkatársai számára, de bárkinek, aki szeretne sikeresebb, céltudatosabb, elégedett emberré válni.


November 13. vasárnap

11.00
VÖRÖSHAJÚ LÁNYOK
A Sebő együttes gyermekműsora
Weöres Sándor mester volt, a világirodalom összes versformáját ismerte és használta. Ugyanolyan élvezettel játszott a szavakkal, formákkal, ahogy a gyerekek teszik, miközben tanulják a nyelvet. Verseiben ezt a játékosságot a gyerekek megérzik és imádják, függetlenül a szöveg értelmétől vagy „társadalmi mondanivalójától”. „Vöröshajú lánynyal ne kezdj sohasem! / Fogjátok meg, ott száll, viszi a szívem!”

12.00
DÍJAZOTT RAJZOK
A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és a Gyermekek Háza rajzpályázatának eredményhirdetése.
(Témája Varró Dániel A Babaarcú Démon és a Maszat-hegyi naptár című verse.)
A legjobb munkák a Mesekuckóban láthatók.

15.00
Csiffáry Gabriella:
AZ ARANYÉREM MÁSIK OLDALA
Vendégek: Wichmann Tamás, Gedó György
Beszélgetőtárs: Kárpát Zsolt riporter
Emlékezetes pillanatok, feledhetetlen győzelmek elevenednek meg a magyar sporttörténet legizgalmasabb krónikájában. A kötetben megszólaló élsportolók a legnagyobbak, akiknek neve mind a mai napig megdobogtatja a szurkolók szívét, mert győzelmüket mi magunk is személyes győzelemként éltük át. A sportolók legbensőbb titkaikról, érzelmeikről, a világról, a sportról és a pályakezdésükről, küzdelmeikről vallanak.

17.00
HOVA MÉSZ FALEVÉL?
Gryllus Vilmos műsora óvodásoknak és kisiskolásoknak
Hogy a szép őszi gondolatok, a családi együttlét, no meg az igényes szórakozás jegyében zárjuk a délutáni órákat, bátran üljünk be erre a programra. Megelevenedik a hallgatag erdő, megjelenik harkály, mókus, borz, kárókatona, pókcsalád, ragyogókék szalakóta, szúrós gombóc, s otthon majd mindenki énekli: „Hova mész falevél? Oda, hova visz a szél.”

19.00
KÖVEK A ZSEBBEN
Bravúrszerepben
Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter
A komédia filmforgatáson játszódik, és láss csodát, az illúzió megteremtéséhez nem kell más, mint két színész és néhány tonett szék, no meg a játékba, ha nem is teljesen önként, de annál lelkesebben bekapcsolódó közönség. A darab nem véletlenül hódítja meg szerte a világon a szakmai és a nagyközönséget egyaránt. A kulisszák mögé kalauzol minket, egy amerikai filmforgatás kellős közepén találjuk magunkat Írországban. A fergeteges folytatást a két főszereplő, két statiszta biztosítja, akik úgy mesélik el a történetet, hogy a forgatáson megforduló összes karaktert maguk keltik életre. Ám percenként, néha másodpercenként átváltozó szereplők akciója mögött felsejlik a mai Írország vallási, etnikai, politikai kétarcúsága, a tradíció és az elkerülhetetlen (?) amerikanizálódás közötti vergődése. Az előadást követően valószínűleg hosszan zeng a taps, a siker minden képzeletet felülmúl, és joggal.


Pódiumszínpad

November 11., péntek

10.00
TABU KÖNYVEK
A köteteket Dian Viktória, a Móra Kiadó
főszerkesztő-helyettese mutatja be
Elhallgatott témák, kényes kérdések, megrázó történetek, amelyekről nem, vagy nem szívesen beszél az ember. A Móra Kiadó új, a 14+ korosztálynak szóló sorozatot indít. Az esetek megérintik az olvasót, érzelmeket, indulatokat váltanak ki.
A sorozatindító művek:
Beate Teresa Hanika: Soha senkinek
Stéphane Servant: Tűzkeresztség
Paola Zannoner: Célvonal.

11.00
Berg Judit:
TRIKÓ ÉS NYAMM 1
– Két kis dinó kalandjai a Zsírkréta korban
Trikó, a triceratopsz egy bogyó hatására zsugorodott össze, Nyamm, a csöpp tirex viszont eredendően picinek született. Életre szóló barátságot kötnek, majd elindulnak, hogy megtalálják a csodaszert, ami normális méretűvé varázsolja őket.

12.00
Komjáthy István – Dóka Péter:
BETYÁRVILÁG
– Történetek zsiványokról, betyárokról
Hősök, árulók, pökhendi földesurak, vágyakozó szerelmesek és nagy bajuszú pandúrok a szereplői a könyvnek, amely a 19. századi betyárvilágról szól – mondja Dóka Péter. – Akad benne vidám és tragikus történet, vaskos tréfa és szomorú románc.

13.00
A SIRÁLY KIRÁLY GYÕRBE REPÜL
- anyanyelvi mesék és játékok Bosnyák Viktóriával
Játsszunk együtt! A Könyvszalonon szeretettel vár Téged Bosnyák Viktória és minden mesefigurája, meg persze a magyar nyelv. Biztosan jól fogod érezni magad, és a nevetés sem marad el. Ezt garantálja az írónő, I. Mihály sirály király és Fodor Menta, Magyarórafalva polgármestere.

14.00
Orosz István:
A KÖVET ÉS A FÁRAÓ
Beszélgetőtárs:
Votisky Zsuzsa, a Typotex Kiadó igazgatója
Két képrõl, vagy inkább két kép ürügyén íródott a könyv. Az egyiket Holbein festette, de a másik alá is valaki valamikor az õ nevét hamisította. Orosz István, Holbeinhez hasonlóan maga is gyakran dolgozott megbízásra, és az egyik festmény különös ábrázolási technikáját, az anamorfózisnak nevezett optikai illúziót többször is kipróbálta. Ezúttal maga a művész, a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének szépirodalommal is foglalkozó tanára írja a képfilozófiát

15.00
BEMUTATKOZIK A SPRINGMED KIADÓ
A SpringMed Kiadó egészségügyi ismeretterjesztő, betegtájékoztató és orvosi kiadványok létrehozásával és terjesztésével foglalkozik. Több mint 100 féle kiadványt jelentettek meg az orvostudomány csaknem minden területén betegek és hozzátartozóik részére. Minden kiadványuk szakmai és/vagy civil szervezetek közreműködésével jelenik meg és a könyveket az adott terület vezető szakemberei írják és lektorálják. A Győri Könyvszalon meghívására ez alkalommal homeopátia és cukorbetegség témában hoznak előadókat.
Mottójuk: Tájékozott beteg - fél gyógyulás!

16.00
ÛRSÉTA FARKAS BERTALANNAL
Beszélgetõtárs: Barla Ferenc fizikus
Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Győri Tagozata évkönyvet adott ki. A megjelenés alkalmából vendégnek az első magyar űrhajóst hívták, akinek az útja 1980. május 26 - tól június 3-ig tartott, az űrben orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket folytattak.

17.00
OLVASÁSNÉPSZERÛSÍTÉS
ÉS KRITIKA
Az Új Könyvpiac beszélgetésének résztvevői: Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az ÚKP főszerkesztője,Lafferton Kálmán kiadó, az ÚKP felelős kiadója, a MKKE elnökségi tagja, Szabó Tibor Benjámin író, az ÚKP felelős szerkesztője Milyen szerepük lehet a befogadói szokások megváltoztatásában az irodalmi folyóiratoknak, könyvszakmai lapoknak?

18.00
Grecsó Krisztián:
MELLETTEM ELFÉRSZ
Beszélgetőtárs: Werner Krisztina újságíró
Grecsó Krisztián új regényének hősei hisznek az öröklődésben. Tudják, hogy a génekkel együtt sorsot is kaptak. A főszereplő – egy harmincas éveinek közepén járó férfi – aggódva figyeli magát, saját mozdulatait, testének minden változását. Barátnője elhagyja, ráadásul egy családi titok véletlen lelepleződése miatt rejtélyek hálójába gabalyodik. Miközben az összes talányt földeríti, és lassan megismeri családja viselt dolgait, magára ismer. A Mellettem elférsz nem egyszerűen családok, generációk, szerelmek és vágyak regénye. Mert bár átutazunk vele a huszadik századon és a Kárpát-medencén, mégis, a könyv minden mondatával a mához, a mának szól.


November 12., szombat

10.00
Báger Gusztáv:
MINDENT BEGOMBOLSZ
Nagy Gábor: ANGYALAID
MIND REPÜLNI TUDNAK
Beszélgetőtárs:
Falusi Márton költő, szerkesztő
Bemutatkozik a Könyves Szövetség – Szépirodalmi és Társadalomtudományi Kis Kiadók Szövetsége. A cél: az elsősorban új művekkel: szépirodalmi, társadalomtudományi, művészeti szempontból is innovatív könyvekkel foglalkozó kis könyvkiadók létfeltételeinek javítása, segítség abban, hogy az általuk megjelentetett szellemi újdonságok a közönség elé kerüljenek.

11.00
AEQUILIBRIUM
Beszélgetőtárs:
Grászli Bernadett művészettörténész
Közreműködik Tolcsvay László zeneszerző
Péreli Zsuzsa textilművésznek a fenti címmel látható tárlata a Városi Művészeti Múzeumban. A programot a kiállítás katalógusának bemutatása adja.

12.00
Cseke J. Szabolcs:
ÁLDATLAN ARATÁS
Varga Lajos Dániel: Õ A NÕ
Közreműködő előadóművészek:
Olasz Valéria, P. Nagy Gabi, Publik Antal
Cseke J. Szabolcs verskötete fiktív lírai összegzés a „távol-közelről” és a „közel-távolról”. A mű modernsége – az alkotó szerint – abban áll, hogy õ nem játszik feleslegesen a szavakkal, számára szakralitásuk a fő érték. Varga Lajos Dániel kilencedik önálló könyvében a karcolat, a jegyzet mezsgyéjén fogant lírai tűnődéseit adja közre.

13.00
D. Horváth Gyöngyi:
A NEM VÁRT VENDÉG
Beszélgetőtárs: Harcsás Judit riporter
Közreműködik Németh Géza hegedűművész
Ki ne kedvelné a váratlan fordulatokban bővelkedő izgalmas történeteket? Ki ne kalandozna szívesen (képzeletben) a napfényes tengerparton, Magellán és Vasco da Gama országában? Ki ne tűnődne el az emberi kapcsolatok sokszínűségén, s talán azon is, ki mennyire lehet őszinte? A pszichológiai szempontból sem elhanyagolható regény elolvasása után többet tudunk meg világunkról és önmagunkról is.

14.00
Horkay Hörcher Ferenc:
OTTLIK KADÉT TÖRTÉNETEI
Iancu Laura: JELES NAPOK,
ÜNNEPI SZOKÁSOK A MOLDVAI
MAGYARFALUBAN
Pápay György:
DEMOKRÁCIA FILOZÓFIAI
MEGALAPOZÁS NÉLKÜL
Beszélgetőtárs:
Falusi Márton költő, szerkesztő
Bemutatkozik a Könyves Szövetség – Szépirodalmi és Társadalomtudományi Kis Kiadók Szövetsége

15.00
Juhász Attila: NEHÉZFÉNY
Beszélgetőtárs: Wenczel Imre tanár
Kevés szavú költő jelentkezik két év után új kötettel. Versei többsége most is a rövid kompozíciók kedveléséről tanúskodik, de a termékeny kora ősz formai és hangnembeli modulációk megjelenését is magával hozza.

16.00
A GRÓFNÕ ÉLETE
Nádasdy Borbálával
Ozsvárt Tamás újságíró beszélget
Ki ne ismerné Nádasdy Borbála könyveit? A szabadság zaga, Maradni zabad? Zagolni zabad! Az utóbbi arról szól, ami közös mibennünk. A huszadik századról. Hihetetlen akaraterőről, pozitív gondolkodásmódról, az élet szeretetéről és a saját nemzetéhez való ragaszkodásról győz meg minket, amellett humorosan, olvasmányosan ír.

17.00
NEMZEDÉKEK NEVELÕI
Tanítócsaládok a Kárpát-medencében
A kötetet bemutatják:
Lanczendorfer Zsuzsanna szakmai lektor, egyetemi docens, Varga László tudományos dékánhelyettes, Csicsay Alajos szakmai szerkesztő, Cserháti Andrea nyelvi lektor, Lilik Ferencné szerkesztő
A Hungaro-Dalton Pedagógiai Innovációs Egyesület céljai között szerepel a magyar hagyományok, a kultúra és pedagógiai értékek feltárása, megőrzése és továbbadása a tanulóifjúság nevelése, fejlesztése érdekében. Az egyesület helytörténeti munkacsoportja a Kárpát-medencében élt nevelők, pedagóguscsaládok életéről állított össze emlékkötetet.

18.00
Szigethy Gábor:
MEZEI-MÁRAI SZERELEM
Közreműködik: Gyöngyössy Katalin
Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész
A színháztörténész, író, rendező egy titokzatos vonzalom nyomába eredt. A befutott író és a gyönyörű, tehetséges ifjú színésznő a negyvenes évek elején találkozik, s mindkettőjük életében fordulat következik. A sok képpel és dokumentummal illusztrált könyv egy, a világ elől eltitkolt szerelem története.


November 13., vasárnap

10.00
Hámor Vilmos: MOSOLYSZÜRET 3
Beszélgetőtárs:
Kovacsics Marcsi olvasószerkesztő
Lehet az új kötettel utazni ide-oda, megmutatni a világnak, hogy ilyenek voltunk. Milyenek? Lám-lám, egy válaszért mit meg nem tesz a szerző, mit össze nem gyűjt, s tár elénk. Jó ez a szüret, mintha a Vaya Con Dios együttes legnagyobb slágereire táncolnánk, vagy a Ladánybene 27 reggae-klubban kortyolnánk egy erős feketét.

11.00
A MEGMARADT VILÁG
Lator Lászlóval Várady Szabolcs beszélget
Hirtelen a pódiumra mosolyogja magát két költő, műfordító, hogy aztán felszabadultan készítsék elő a terepet a beszélgetéshez, Lator összefüggéseket vázoljon, szándékokról, véletlenekről valljon, a versek természetéről, hírt adjon arról, milyen elképzelései vannak a világról, mondja, hogy a létezés lényegének megfogalmazásával a költő nyomot hagy az elmúlás ellenében.

12.00
Arany Piroska: FÖLDKÖZELBEN
Beszélgetőtárs:
Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató
A cím is több önmagánál: Arany Piroska hitvallása és valóságszemlélete. Az olvasót arra kényszeríti, hogy végiggondolja életét, szavakba öntse tapasztalatait emberekről, múltról, jelenről, jövőről, ezerszálú gyökereiről, szándékokról, tettekről.

13.00
TEREMTETT BORVIDÉK
A győri Medius Irodának köszönhető az album – megjelenését az Európai Unió és a Vidékfejlesztési Minisztérium (Leader Program) támogatta –, amely magyar és angol nyelven, tradíciót és innovációt tükröző kétszáz fotóval, légi felvételekkel illusztrálva mutatja be a Pannonhalmi Borvidék jellegzetességeit, tizenhat települését, huszonhárom kiemelkedő pincészetét, a mai borászok törekvéseit, Győr és a Pannonhalmi Főapátság turisztikai célkitűzéseit, amelyek szerves kapcsolódásuk révén jelentősen hozzájárulhatnak a további fejlődéshez. Az átfogó kötet hűség a borvidékhez, tisztelgés az ősöknek, akik megteremtették a fejlett borkultúra alapjait a tájon. Izgalmas történelmi múlt, gazdag jelen és ígéretes jövő bontakozik ki az olvasó előtt. A vidéknek ezzel a nívós könyvvel is tovább nõ a fénye, az album forgatója sok tudással, ismerettel és ízzel lesz gazdagabb.

14.00
KÚT
A Kisalföld verses hangoskönyve.
Beszélgetőtárs: Gülch Csaba újságíró
A bemutatón közreműködik Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke, Bombicz Barbara balettművész, Király Géza sebész főorvos és Kátai Zoltán énekmondó.
A napilap kiadványának különlegessége, hogy nem hivatásos előadóművészek, hanem olyan ismert személyiségek olvassák fel a XX. Századi magyar irodalomból választott kedves költeményüket, akiknek mindennapi hivatásától távol, de lelkükhöz közel áll az irodalom.

15.00
Nógrádi Gábor: PAPA, NE MÁR!
Samu szereti Papát. Szereti, ha háromszáz kilométerre van tőle, de megőrül, ha csak három méterre. Mert a Papát nem lehet kibírni. A Papa mindenbe beleszól. A Papa mindent jobban tud. A Papa fontoskodik. A Papa vénember létére csajozik. A Papa egyszerűen CIKI! Mióta a Papa Samuékhoz költözött, szerencsétlen Samunak egyetlen nyugodt pillanata sincsen. Még a fürdőszobában sem. Ezt nem lehet kibírni! Segítség, a Papa jön... A Papa itt van... És itt marad örökre. Papa, ne már!

16.00
Vathy Zsuzsa: COLUMBO AUTÓJA
Beszélgetőtárs: Antall István,
a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője
A sokszor mulatságos, máskor keserű történetek arra intenek, az előítéletek gyakran tévútra vezetnek minket, mielőtt ítélkeznénk, ismerjük meg, hogyan élik mindennapjaikat 2011-ben a Kén utcaiak. Mit jelent ezen a lepusztult környéken a munka, a barátság, a szerelem, a család?

17.00
LEVÉLTÁRI FÜZETEK
A városi intézmény, amely igazán nívós kiadványok egész sorával bukkan elő, most két új munkát tesz a szakemberek és az érdeklődők asztalára. Dominkovits Péter Győr város tanácsülési és bírósági jegyzőkönyvei regesztáit adja 1631-1636-ig, Perger Gyula Győr-Újváros népességéről ír, II. József korába repíti az olvasót.

18.00
Szõcs Henriette: ALTEREGÓ
Beszélgetőtárs:
Sarkadi Mónika kulturális szervező
„Mert a nõ teste olyan, mint a templom, amely alatt szennyvízcsatorna van, minthogy minden nõ Éva, a pokol kapuja.” Tertullianus gondolatát választotta regényének mottójául a szerző, kijelölve ezzel a kalandos utat, melyen végigvezeti olvasóját. A regény a férfi-nõ kapcsolatának örök kérdéseit boncolgatja. Létezik-e másik énünk, másik életünk? Be tudunk-e illeszkedni egy idegen kultúrába, világba?
Nógrádi Gábor


Kisfaludy Terem

November 11., péntek


10.00
SZÖVEGÉRTÉSRÕL MINDENKINEK
A Nemzeti Tankönyvkiadó programja
Előadó: Kőrös Kata tanár
Ma már mindenki számára világos, hogy a szövegértés fejlesztése elengedhetetlen feladat, mely csak tervszerű és folyamatos gyakorlás révén valósulhat meg. Ehhez kínál kiindulópontot az előadás. Azoknak szól, akik szeretnének figyelmes, szövegértő olvasóvá válni, és szívesen fejlesztenék szövegalkotási készségüket is.

11.00
Ördög A. Róbert:
CSONTVÁZLÍRA II.
Beszélgetőtársak: Adorján Gyula tanár és
Szabó József, a Hazánk Kiadó vezetője
„Felelek soraimért, s ha a véletlen miatt újra melléd szegődnék, nyugodt szívvel akarom hátrahagyni mindazt, ami embernek szólhat még e sajátos nyelven, mely most az enyém. Amit ingyen kaptam, szeretném szétosztani mindazoknak, akik értik, hallják még a vasajtó nyikorgó zaját és a hangomat.”

12.00
OLVASÓNAPLÓ
Az Import Impró Színházi Társulat bemutatója
Az előadás arra tesz kísérletet, hogy a résztvevők és a játszók közös alkotómunkája révén a színpadra álmodjanak egy olyan szépirodalmi alkotást, amely eddig nem létezett. A figurák, a közöttük kialakuló kapcsolatok akkor és ott születnek meg, a semmiből, a résztvevők fantáziájából jönnek létre.

14.00
PLETYKAANYU
Kortárs irodalmi vetélkedő
A megyei pedagógiai intézet és a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár a kortárs irodalom megismertetésére és népszerűsítésére hirdetett versenyt a város és a megye 11-12. évfolyamos tanulóinak. Téma a Pletykaanyu című prózakötet. Az írásbeli forduló legjobbjai szóbeli döntőn mérik össze tudásukat. A zsűri munkájában részt vesz a választott könyv szerzője, Grecsó Krisztián.

15.30-17.00
DIGITÁLIS IRODALMI
SZEMINÁRIUM ÉS WORKSHOP
Vezeti Szalai Zsolt és Sütő Csaba András
Előadók: Mészáros Márton, Szkárosi Endre, Székelyhidi Zsolt, Berka Attila, Király Farkas
Korunk domináns médiuma a számítógép sík képernyője. Ez mind olvasási szokásainkat, mind képfogyasztásunkat átalakította. Merre tart a kulturális fogyasztás? Milyen irányba tart a könyvkiadás? Leváltja-e a nyomtatott könyvet az e-book? Mi lesz a közkönyvtárak, közgyűjtemények sorsa? Hogyan archiválódik és örökítődik a kultúra? Hogyan működik a digitális alapú kultúraközvetítés?

17.00
BEMUTATKOZIK A PÜSKI KIADÓ
Püski Sándor 1938-ban nyitotta meg könyvesboltját. 1939-ben alapította a Magyar Élet Könyvkiadót, amelyet 1950-ben államosították. Feleségével 1970-ben az Egyesült Államokba emigrált. A Püski-Corvin Magyar Könyvesház a Nyugaton élõ magyarság szellemi központjává vált. 1989-ben tért vissza Budapestre. Krisztina körúton lévő könyvesháza a népi irodalom szellemi örököseinek gyűjtőhelyének számít. Az alapító munkáját később fiai, majd unokái segítették.

18.00
Sári László:
FELJEGYZÉSEK LIN-CSIRÕL
Beszélgetőtárs:
Horváth Ferenc művelődésszervező
A Feljegyzések Lin-csiről a legendás 9. századi mester tanításainak harmadik kötete. Az előző könyvek azért váltak népszerűvé, mert mai életünk kérdéseire adnak szellemes és jól használható válaszokat. Akárcsak ez az újabb könyv, mely szokatlanul egyszerű nyelven fogalmazott, gyakorlatias filozófiával szolgál, de humora és líraisága is elragadja az olvasót.

19.00
A KONSZOLIDÁCIÓ NEMZEDÉKE
Huzella Péter és Zalán Tibor műsora
A Konszolidáció nemzedéke egy sok éve összeállt, régen felvett lemezanyag, amely végre – reméljük, nem túl későn – megjelent. A CD dalai, illetve a Zalán Tibor-Huzella Péter alkotópáros közös és külön útjai lesznek az este középpontjában. A verseskötetek, a lemezek, az együtt írt nóták – és a reménység, hogy van még fül és lélek ezek befogadására...


November 12., szombat

10.00
Kecskés Rózsa: SZIVÁRVÁNYHÍDON
Beszélgetőtárs:
Orbánné Horváth Márta könyvtáros
A szerző könyvében a családi legendákba „csomagolt” történelem és a legapróbb természeti jelenségek szépsége, a hit, a magyar történelem és művelődés, valamint a győri ipartörténet és a város hangulatainak lírája árad – képek, dallamok, hit, szerelem, magyarság, elhivatottság. Az élet iránti mély tisztelete és szenvedélyes szeretete hatja át az írásokat. (Czáka Zsuzsanna)

11.00
SZÁRNYALÁS
Közreműködnek a Győri Antológia Kör tagjai.
A műveket felolvasó előadóművészek:
Hőgye Attila, Olasz Valéria, P. Nagy Gabi, Publik Antal
A Győri Antológia 2011 huszonöt szerző (költők, írók, képzőművészek, fotósok) és hat díjazott pályázó munkáit tartalmazza. Az antológiások kiadványa egyrészt az alkotókedvre utal, másrészt az alkotó embernek, az ég és föld fiának a földtől való elrugaszkodására irányuló vágyát fejezi ki.

12.00-12.30
Gerencsér Péter:
HANY ISTÓK ALAKVÁLTOZÁSAI
Beszélgetőtárs: Falvai Mátyás író
Az elmúlt mintegy kétszázötven év során számos tudományos és ismeretterjesztő cikket, irodalmi adaptációt és művészeti alkotást szenteltek a hansági vadembernek. A kötet ezt a gazdag örökséget rendszerezi és értelmezi, bemutatva, milyen interpretációk születtek Heinrich von Kleisttől kezdve Jókai Móron és Weöres Sándoron át Tőke Péterig.

12.30-13.50
AVANTGÁRDUL –
OLASZUL ÉS MAGYARUL
Tomaso Kemeny olasz költővel (aki magyar)a fordító, Szkárosi Endre beszélget Világirodalmi ritkaság, hogy egy költő nem az anyanyelvén lesz irodalmának egyik vezető alakja – márpedig Kemeny a kortárs olasz költészet legismertebb és legelismertebb képviselői közé tartozik. Költői eszközeinek legfontosabbika a komplex, sokszorosan rétegzett költői kép, amely kitüntetetten a szinesztézia logikájával épül fel.

Szkárosi Endre:
EGY MÁSIK EMBER
Beszélgetőtárs: Mechiat Zina költő
A szerző eszmélkedéstörténeti emlékirata nem csak a szakmának szól, és nem csak annak, aki avantgárd, vagy irodalmi érdeklődésű. Bárkinek érdekes lehet a kötet, ami a hatvanas évektől a kilencvenes évek végéig áttekinti az irányzat eseményeit, a lehető legolvasmányosabban. Belülről nézhetjük meg, hogy jut el egy ember a szavalókörtől a kísérleti színházig, és odáig, hogy bejárja Európát és Amerikát sajátos produkcióival.

14.00
Jenei Gyula: AZ IDÕBEN REND VAN
Beszélgetőtárs: Sütő Csaba András költő
A szerző új verseskötete óvatos számvetés. Azért mondom, hogy óvatos, mert a számvetés szóhoz óhatatlanul kapcsolódik valami pátosz. A pátosz viszont feltételezi a magasztos dolgokban való töretlen hitet. Hát itt a pátosznak nyoma sincs. Harsány szomorúság helyett beletörődő figyelem jellemzi a verseket. A versbeli beszélő megfigyelése tárgyaként, tetten érendő, rögzítendő folyamatként kezeli az elmúlást. (Tóth Krisztina)

15.00
Kepes András: TÖVISPUSZTA
Beszélgetőtárs: Werner Krisztina újságíró
„Kávéfoltos levelekből, megsárgult, tépett szélű dokumentumokból, elrongyolódott naplókból és felesleges tárgyak szagából próbálom összerakni ezt a történetet. Ahogy elnézem, jó mocskos kis történet lesz, tele vicsorral és könnyes röhögéssel, szerelemmel, gyilkossággal, barátsággal és árulással, fordulatokkal és közhelyekkel. Akár egy szappanopera. Vagy mint a történelmünk. De, azt gondoltam, valakinek el kell mesélnie, hátha az igazság helyett mondogatott és a valóság helyett megélt történetek összeillesztve valósággá válnak. A könyv egyik hõse én vagyok. Hogy melyik, azt egyelőre nem árulom el. Nagyjából mindegy is.”

17.00
PORONDON A BOLONDOM
A Bábakalács Bábszínház játéka
Művészeti tanácsadó: Bán János, Történet: Szluka Judit
– Zalán Tibor írásának felhasználásával, Díszlet, báb:
Majoros Gyula, Játékos: Szluka Judit
Egy álmos, magányos hétköznapon felbukkant újra a rég elfeledett bolond, és játszani hívott. Játszottunk kisded játékokat, legyőztünk betegséget, halált, játszottunk iskolást, „papást-mamást” és öregséget is; színházat játszottunk. Lássa hát mindenki, s ha tetszett, tapsoljon! Mert „az élet játék, gyermekeim, és a játék lényege az, hogy játszani kell”. (Zalán Tibor)
A századelő hangulatát idéző, némafilmek világát, és vásári játékok hagyományait ötvöző előadás különlegessége, hogy a báb és mozgatója együtt, egymással játszanak, és „közösen” alkalmaznak négyféle bábozási technikát.

18.00
Al Ghaoui Hesna:
HÁBORÚK FÖLDJÉN
Beszélgetőtárs: Werner Krisztina újságíró
A könyv persze a szerzőről is szól, akinek a válságövezet veszélyein túl meg kell küzdenie az élet legbanálisabb szituációival is. „Terepen nem szabad félni, mert az ember bevonzza a bajt. Ilyenkor munka-üzemmódba kapcsolok, hajt az adrenalin. De indulás előtt egyre gyakrabban félek, mert már megtanultam, hogy sosem lehet tudni előre, mire számíthatok” – mondja a magyar és szír szülők gyermekeként született külpolitikai újságíró.

19.30
HA MENNI KELL – EL CAMINO
Papp János „Vándor-Színész” útinaplója zenével, irodalommal, képekkel
Arról fogok mesélni Neked - a humort, a lírát csipetnyi filozófiával fűszerezve - hogy ahol a szeretet, a barátság, a bizalom, a türelem, az együttérzés, a segítőkészség magától értetődő része a létezésnek, ott jó lenni, ott jó élni. Ilyen a spanyolországi zarándokút, az El Camino.


November 13., vasárnap

10.00
Horváth Ildikó:
VARJÚNÁTHA
Beszélgetõtárs: Scharek Zsuzsa riporter
Közreműködnek a Kölcsey Ferenc Általános Iskola tanulói
Hallottad-e már a náthás varjú esetét? Azt beszélik, túl sokáig ácsorgott a pocsolyában, ezért aztán jól megfázott. Hogy miért is kell fogyókúráznia egy városi verébnek, ez tényleg rejtély. Zsófi zsiráfnak is elkelne egy-két vigasztaló szó. Láttál-e már lopakodó lopótököt? Ha még nem, itt az idő! Találkára hívnak az éjszaka leple alatt megszökött mesehősök, a fondorlatos méhecske és Egérfalvi Elek.

11.00-13.00
Bende Tamás:
EGY CSENDÉLET KELLÉKEI
Horváth Veronika:
KÓBORLÁTÁS
Mechiat Zina:
ANDERSEN MEGSZÖKÖTT
Mészáros Urbán Szabó Gábor:
BÁBELGÉP
Beszélgetőtársak: Király Farkas költő, szerkesztő, Sütő Csaba András költő, szerkesztő, Szalai Zsolt költő, kiadóvezető
Az AmbrooBook Kiadó e-book formátumban jelentette meg a győri szerzők könyveit. Az alkotók évek óta bizonyítják a kortárs irodalom kedvelőinek, hogy tehetségük nagyobb figyelmet érdemel.

13.00
SZÍNPAD ÉS SIKOLY
A muzslai Sziveri János Színpad és a Sikoly folyóirat bemutatkozása. Vendégek: Csík Mónika, Kovács Jolánka és Sándor Zoltán
Muzsla a Vajdaságban van, Közép-Bánátban, Nagybecskerektõl hat kilométerre. Nyolcezer lakosa közül 5500 magyarajkú. A kulturális élet mozgatója a 18 éve alakult Sziveri János Művészeti Színpad gyűjti maga köré az irodalom és a művészet iránt érdeklődő tehetséges fiatalokat. Irodalmi esteket, tárlatokat szerveznek, évente hirdetnek verspályázatot, nyolc éve adnak ki irodalmi-művészeti folyóiratot. A Sikoly főszerkesztője Sándor Zoltán (1973) költő, író, műfordító. Idén Herceg János Irodalmi Díjat kapott. Legutóbbi kötete: eMese. Kovács Jolánka (1958) iskolai könyvtáros, író, műfordító. Novelláskötete: Takard ki a kakadut.

14.00
Fátay Tamás:
GYÕR – VÁROSÉPÍTÉS
ÉS VÁROSRENDEZÉS
1945 ÉS 1986 KÖZÖTT
Közreműködik:
Orbánné Horváth Márta könyvtáros,
Kozmon Kinga városépítési szakmérnök
„Vállalkoznom kellett e feladatra. Nem tettem mást, mint a kronológia hitelességére is vigyázva, korszakos iratokat és terveket, az egykori országos kitekintésű városépítészeti szakma idézeteit a késői visszatekintők véleményezése mellé helyeztem. E munkám során óhatatlanul megjelenik a személyiség, hiszen a közelmúlt átélőjeként elsősorban a munkámhoz kötődő iratokat, valamennyi Győrre vonatkozó városrendezési tervet gyűjtöttem házi irattáramban.” (Fátay Tamás)

15.00
Szõcs Géza:
TASSO MARCHINI ÉS DSIDA JENÕ
Beszélgetőtárs: Gülch Csaba újságíró
Az irodalomtörténeti esszében a két erdélyi művész életéről, sorsáról olvashatunk. Tragikusan fiatalon elhunyt alkotókról, akik teljesen eltérő hátterekből érkeztek Erdélybe és váltak erdélyivé a szó transzszilvanista értelmében. Egy évben születtek, és bár nem ismerték egymást, mindketten referenciapontjai lennének a Kolozsvári Iskolának, ha lenne ilyen. Életútjuk mélyen beágyazódik a kincses város szellemtörténetébe.

16.00
ANGYAL
A Műhely tematikus számának bemutatója.
Közreműködnek: Borbély János, Borián Elréd, Burkus Zoltán, Horváth József, Jakab Gábor, Juhász Attila, Komálovics Zoltán, Pátkai Tivadar, Pusztai Zoltán, Sebestyén Ádám, Sulyok Elemér, Székely Zoltán, Szlukovényi Katalin, Tóta Péter Benedek, Tönköl József, Varga Mátyás.
Házigazda: Villányi László fõszerkesztő

18.00
DÖMDÖDÖM
Lázár Ervinre emlékezik ezen az esten a Sebő együttes és Vathy Zsuzsa. Sebő Ferenc mondja: „ Lázár Ervin nem írt olyan verseket, amit énekelhettünk volna, de a koncertjeim aranymetszéspontjában gyakran meséltem az írásaiból. A nemrég megjelent Naplóban találtam egy énekelhető versét, a Kétsoros című négysorost. Ezt és a Dömdödöm mese versbetétjeit most zenével láttam el. Ezen a lemezen a számára legfontosabb barátok szövegeivel, képeivel és dalaival veszszük körül meséit, mintha csak Neki készítettük volna születésnapi köszöntésként.”



Részletek:
www.gevk.hu
www.gyoriszalon.hu
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés