bezár
 

színház

2011. 10. 25.
Szeged: mesejáték, operák és balett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fésűs Éva mesejátékát, a Palacsintás királyt, Riccardo Zandonai Francesca da Rimini és Liszt Ferenc Don Sanche című operáját, valamint a Kortárs Balett a görög hősnőket megidéző darabját mutatja be a következő hetekben a Szegedi Nemzeti Színház.

Szkéné színház

Vidám, pörgős, színes és őszinte családi előadás lesz Fésűs Éva Palacsintás király című mesejátéka, melyet péntektől láthat a közönség - mondta Toronykőy Attila rendező, a teátrum műsorát ismertető keddi sajtótájékoztatón.

A gyerekeknek - akik közül előreláthatólag 8-9 ezren látják majd a darabot - különleges élmény lesz, hogy testközelből találkozhatnak a színészekkel, hiszen egyes jelenetek a széksorok között vagy az erkélyen játszódnak.

Az Armel Operaversenyen és Fesztiválon néhányan már láthatták Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című művét, melyet Juronics Tamás rendezett. Az először Dante által megörökített 13. századi szerelmi történetet a Kossuth-díjas művész a szegedi operajátszás hagyományaira reflektálva állította színpadra.

Az előadás "igazi" premierjét november 4-én tartják, rá két napra pedig az opera címszerepét a versenyen különdíjjal jutalmazott fiatal magyar drámai szoprán, Miksch Adrienn alakítja.

Tavasszal egyetlen nyilvános főpróbán szintén játszották már Szegeden Liszt Ferenc egyetlen operáját, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélyát. A szegedi színház ezzel a darabbal vendégszerepelt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A november 18-tól látható előadás azonban más lesz, mint a tavaszi fővárosi, az operát ugyanis az eredeti francia helyett magyar nyelven játsszák, a fordítást a rendező Anger Ferenc készítette.

A Szegedi Kortárs Balett új bemutatója a görög drámák görög hősnőit idézi meg. Az Élektra, Médeia, Trakhiszi nők azonban nem a klasszikus történeteket meséli el, inkább a karakterek jellemvonásait és egymás közti viszonyait jeleníti meg - mondta Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője, aki a három rövid darabból kettőt koreográfusként is jegyez.

A Szegedi Kortárs Balett hagyományaihoz híven egy vendégkoreográfus is bemutatkozik: a Médeiá-t a portugál Pedro Goucha Gomes állítja színpadra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés