bezár
 

zene

2008. 07. 26.
Elkezdődtek a Salzburgi Ünnepi Játékok
MTI/Prae.hu
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődtek a Salzburgi Ünnepi Játékok Tegnap kezdődtek az idei Salzburgi Ünnepi Játékok. A botrányairól híres fesztivál számos hírességet felvonultató ambíciózus műsorában - első alkalommal - Bartók Kékszakállúja is szerepel.

prae.hu

A Salzburger Festspiele sarokszámai tiszteletet parancsolnak: 50 millió eurós (11,6 milliárd forint) költségvetés, 200 ezer várható néző és akár 370 eurós jegyárak.

Augusztus 31-ig számos opera, koncert és színházi esemény vonzza a kultúra szerelmeseit Mozart városába. Salzburg ezúttal is számos zenei eseménnyel tiszteleg nagy szülötte előtt, de megemlékezik a 100 éve született Herbert von Karajanról is, aki több mint 30 éven át (1956-tól 1989-ig) irányította a híres fesztivált.

Jürgen Flimm, a fesztivál művészeti igazgatója  három koncertre hívta meg a Bécsi Filharmonikusokat. A Karajan által naggyá tett zenekar többek között Brahms Német Requiemjével lép fel. 
 
Ugyancsak a nagy dirigens előtti főhajtás, hogy műsorra tűzték Verdi Otellóját, amelyet a múlt század hetvenes éveiben Karajan vezényelt és rendezett Salzburgban. Ezúttal a brit Stephen Langridge állítja színpadra, a Flimm által ezévre választott mottó jegyében: "A szerelem legyen olyan erős, mint a halál". Ehhez a jelmondathoz illik Charles Gounod Rómeó és Júliája is, amelyet még soha nem játszottak a salzburgi zeneünnepen. Az orosz-osztrák Anna Netrebko, az előző salzburgi fesztiválok sztárja idén távol marad, mert kisbabát vár; így kedvelt partnerének, a francia-mexikói Rolando Villazónnak a fiatal grúz Nino Machaidze lesz a partnere.

A Salzburgban először színre kerülő Bartók-operának, a nem koncertszerűen, hanem operaelőadásban látható A kékszakállú herceg várát Johan Simons, a holland színházi élet fenegyereke rendezi. Ugyancsak premier a salzburgi színpadon Antonín Dvorak Ruszalkája, amelyet a városban még szintén nem játszottak.

Mozart két operája is szerepel az idei műsoron - természetesen. A két évvel ezelőtt Anna Netrebkóval nagy sikert aratott Figaro házassága rendezője, Claus Guth állítja színpadra a Don Giovannit, és a tavalyi Varázsfuvola is folytatja pályafutását.

Mindez nem jelenti, hogy Salzburg csak a múlt felé fordulna: a kortárs zenét tavaly Giacinto Scelsi képviselte, idén Salvatore Sciarrino olasz komponista. A művészeti igazgató ezzel is rá akar cáfolni azokra, akik Salzburgban csak egy jómódú elit találkozóhelyét látják, és kiemeli elkötelezettségét a fiatalság és a jövő mellett.

A fesztivál honlapja: http://www.salzburgerfestspiele.at/

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés