bezár
 

építészet

2011. 10. 22.
Kínai-magyar együttműködéssel újul meg a sanghaji Hudec-ház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kulturális központtá alakítják a Sanghajnak 65 épületet tervező Hudec László egykori lakóházát. A projekt a kínai-magyar együttműködés újabb fontos állomásaként valósul meg.

prae.hu

A Hudec-ház felújításáról, kulturális központtá alakításáról, és a rezidencián belül helyet kapó Hudec Múzeum kialakításáról szóló megállapodást pénteken írták alá Sanghajban.

Hudec 1938-ban épült sanghaji villája a város Csangning (Changning) negyedében található, tulajdonosa a kerületi önkormányzat. A kezelő a szomszédos vendéglátóipari szakközépiskola, a projektért kínai részről a Davju ingatlanfejlesztő cég felel, aki 20 évre kapta meg a hasznosítás jogát. Az 1931 és 1937 között Hudec lakóhelyéül szolgáló épület évek óta igen rossz állapotban van, a felújítási munkák tervezése 2008-ban kezdődött.

A kerület polgármestere, Li Jao-hszin (Li Yaoxin) beszédében Hudec kerületi munkásságát méltatta, a magyar mester által tervezett 65 sanghaji épület közül a legtöbb ugyanis a városnak ezen a részén található.

Jao-hszin a kínai és a magyar felek közti rendkívül jó együttműködést is kiemelte, megemlítve, hogy a projekt érdekében a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) képviselői több alkalommal Sanghajban jártak, s tavaly november 1-jén Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínre látogatott.

A tervezett Hudec Múzeum a két ország közti barátság jelképeként, találkozóhelyeként, valamint a nemzetközi építészek eszmecseréjének fórumaként is szolgálhat majd - mondta a polgármester.

Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára Hudec László történetét felelevenítve arról beszélt, hogy egy város jelenét múltjának sikere is meghatározza, Sanghaj és a sanghaji lakosok sikertörténete pedig erős alapokon nyugszik, melynek a magyar Hudec László jelentős része.

A pénteki eseményen magyar részről jelen volt Kusai Sándor, Magyarország pekingi nagykövete, Kuti László sanghaji főkonzul, Révész Ágota, az oktatási-kulturális ügyekért felelős sanghaji konzul, Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium Ázsiai- és Csendes-óceáni Főosztályának főosztályvezetője, Kálmán Ernő, a MÉSZ elnöke és Sárközi Csaba, a MÉSZ tagja is.

Hóvári János pénteken a sanghaji Külügyi Intézetbe is ellátogatott, ahol Magyarország Ázsia-politikájáról, a magyar-kínai kapcsolatokról, s a magyar EU-elnökségről tartott beszámolót. Ezt követően Sanghaj külügyi hivatalának főigazgatójával, Li Ming-csünnel (Li Mingjun) folytatott megbeszéléseket.

Sanghaj városa meghatározó szerepet játszik a kínai-magyar kapcsolatokban, az áruforgalom közel 40 százaléka ugyanis innen származik. Nemcsak gazdasági-kereskedelmi, de innovációs, tudományos, oktatási és kulturális téren is tovább bővíthető az együttműködés - mondta az MTI-nek Hóvári János.

A helyettes államtitkár szombaton a Huawei alelnökével, Csang Csun-hszianggal (Zhang Chunxiang) folytatott megbeszéléseket a vállalat kutatás-fejlesztési elképzeléseiről és magyarországi terveiről.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés