bezár
 

színház

2011. 10. 22.
A pitbull cselekedetei - Előadás és drámakötet-bemutató a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pitbull cselekedetei címmel hétfőn színházi premiernek, kedden pedig Kárpáti Péter drámakötete bemutatójának ad helyet a Trafó - Kortárs Művészetek Háza.

Szkéné színház

A darabot író-rendező Kárpáti Péter az MTI-nek elmondta: a mű egy ősi kisázsiai legenda alapján született, amely a Koránban, a zsidó meseirodalomban, a keresztény krónikákban is szerepel, népmese is lett belőle, de az általuk létrehozott feldolgozás a mai Budapesten játszódik. A legenda egy vándorprófétáról szól, aki most, 2011 októberében Budapestre érkezik.

Kárpáti Péter elárulta, hogy a darabot Nagy Zsoltnak írta, aki a veszélyes, dühös próféta szerepében egy pitbullra hasonlít, a címet is ez adta.

Az író-rendező felidézte, hogy a bemutatót egyéves folyamat előzte meg: a legendát alapul véve improvizációs előadássorozatot hoztak létre, amelynek során az improvizációt több mint harmincszor láthatta a közönség. Mint hozzátette, arra gondolt, hogy ír ennek alapján egy darabot is, amelyet rögzített színházi előadásként is bemutatnának.

Az előadás Kárpáti Péter negyedik rendezése, a Szörprájzparti, és a Nick Carter című produkció, valamint a Vándoristenek című improvizációs előadás után. A szerző hangsúlyozta, hogy a produkciót a társulattal közösen hozták létre.

A darabban Nagy Zsolt mellett Stefanovics Angéla, Szabó Zola, Stork Natasa, Lőrincz Zsuzsa és Boross Martin játszik, a dramaturg Sebők Bori.

Kárpáti Péter A pitbull cselekedetei című kötetét a Palatinus Kiadó jelenteti meg; a drámakötetet Háy János mutatja be október 25-én, kedden 19 órakor a Trafóban.

A Palatinus Kiadó, amely felvállalta a színházakban egyre népszerűbb kortárs magyar szerzők színműveit megjelentetését, a József Attila- és Jászai Mari-díjas Kárpáti Péter négy drámáját adja most közre egy kötetben.

A négy színmű a korábbi Kárpáti-darabokkal szemben nem történelmi vagy mitológiai tájékra viszi az olvasót, hanem a párkapcsolatok, a mai élet legnehezebb pillanatait tárja fel. A címadó mű mellett a Szörprájzparti, a Búvárszínház és Az öldöklő tejcsarnok szerepel a drámakötetben. A Búvárszínházat az Örkény Színház mutatta be, a Rejtő-motívumok alapján született művet, Az öldöklő tejcsarnokot pedig a tatabányai Jászai Mari Színház játszotta, mindkettőt Novák Eszter állította színpadra.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés