bezár
 

színház

2011. 10. 21.
Krétakör: Krizís-trilógia a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először láthatja a közönség a Krétakör teljes Krízis-trilógiáját vasárnap a Trafó - Kortárs Művészetek Háza színpadán. A filmes, kamaraopera- és színházi részekből álló produkció egy család három tagjának életén keresztül fontos társadalmi kérdésekre, krízishelyzetekre világít rá.

Szkéné színház

A Krétakör csaknem egy héten át, október 23. és 28. között vendégeskedik a Trafóban: a trilógia egyes részei - a kortárs kamaraopera, a film és a színházi előadás - külön-külön, önálló produkcióként is megtekinthetők október 26. és 27. között, október 23-án és 28-án pedig egyben látható a teljes trilógia.

A záródarab bemutatóját október 27-én tartják - tájékoztatta a Trafó az MTI-t.

A Schilling Árpád művészeti vezetésével megvalósuló Krízis című produkció egyetlen estén három részben meséli el a Gát család történetét különböző művészeti formákat használva - áll a Krétakör MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában.

Fiú, apa, anya - mindhárom szereplő története egy-egy rész a trilógián belül: egyedi forma, önálló produkció. A fiú és az apa történetét a nyár elején Prágában és Münchenben mutatták be; a teljes trilógiát azonban most először láthatja a közönség.

Az első részben filmen bontakozik ki Gát Balázs, a gyermek története. Balázs elhagyja szüleit, hogy önálló életet kezdjen, de nehezen szabadul a családi és a nemzeti kötelékektől.

Egy idegen nagyvárosban 12 önkéntest gyűjt össze, hogy kirobbantsa saját forradalmát. A célja egyszerű: a szabadság megtapasztalása.

A Fancsikai Péter rendezte film munkabemutatóját idén júniusban a 11. Prágai Quadriennále keretében tartották egy speciális installáció részeként, JP.CO.DE címen.

A trilógia második részében az apa, Gát Gyula belső utazását követhetik végig a nézők egy kamaraopera keretében.

A 45 éves gyermekpszichiáter szakterülete a családon belüli erőszak, a gyermekbántalmazás. Egy nap új pácienst hoznak a klinikára, a hétszeres, gyermekeken elkövetett nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolt Ádámot. A doktor orvosszakértői pozícióját hamarosan megkérdőjelezi kettejük beszélgetése: a páciens fokozatosan átveszi az irányítást. Szürreális folyamat veszi kezdetét, amelyben a doktornak szakmai mulasztásairól és családjának széthullásáról is számot kell adnia - önmagának.

A kamaraopera ősbemutatóját az idén júliusban a Müncheni Operafesztiválon, a Bajor Állami Operaház Pavillon21 elnevezésű játszóhelyén tartották Hálátlan dögök (Undankbare Biester) címmel. Dargay Marcell minioperájának librettóját Schein Gábor írta, a művet Gulyás Márton állította színpadra. Gát Gyula szerepét Kovács István basszbariton énekli.

A harmadik rész, a trilógiát lezáró színdarab az anya, Gát Lilla története, amelyet A papnő címmel mutatnak be október 27-én a Trafóban.

Az egykoron ünnepelt fővárosi színésznő jelenleg egy Budapesttől távoli magyar falu elkötelezett drámapedagógusaként dolgozik. Környezete idegenkedve figyeli sajátos pedagógiai módszereit. Vállalkozása kudarcba fullad: előbb tanártársai, később a falu lakói, majd diákjai, végül saját fia fordul ellene, így el kell hagynia a falut, vissza kell utaznia a fővárosba.

A színházi előadásban résztvevő 20 diákot a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely bevonásával, romániai magyar diákszínjátszó csoportok körében meghirdetett program során választották ki, az előadást pedig innovatív színházpedagógiai eszközök alkalmazásával hozták létre. A produkció író-rendezője Schilling Árpád, a darabban Sárosdi Lilla és Terhes Sándor is játszik.

A Krétakör előadásaihoz két kísérőprogramot is szerveztek: október 24-én, hétfőn 19 órától a Trafó Stúdióban Milyen krízis?! címmel tartanak beszélgetést a krízisről - elsősorban gazdasági, szociológiai és kulturális értelemben - György Péter esztéta, médiakritikus, Hadas Miklós szociológus és Király Júlia közgazdász részvételével. Emellett a FUGÁ-ban látható október 22. és november 10. között Tóth Ridovics Máté a Krízis-projekt részeként készített fotókiállítása Szólíts meg! címmel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés