bezár
 

zene

2011. 10. 21.
Liszt-koncertek külföldi magyar intézetekben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján október 22-én, illetve a közeli napokban a külföldön működő magyar kulturális intézetek szervezésében számos ünnepi eseményt tartanak.

prae.hu

A bécsi Collegium Hungaricumban hétfőn Bánfalvi Márta (szoprán) Liszt-estet tart a Bécsi Állami Operaház és a Bécsi Szimfonikusok fiatal tehetségeinek bevonásával - közölte a Balassi Intézet sajtóirodája az MTI-vel. Az estet Fritz Brucker bécsi zongoraművész-tanár vezeti.

Helsinkiben az Olari templomban hétfő estig Liszt egyházzenei művei szólalnak meg. Szombaton magyar zenészeket fogad a kairói operaház, Szabó Imre orgonaművész pedig a pozsonyi Szent Márton-templomban játszik a születésnapon.

Hétfőn Londonban a Monday Music Soirées keretében szerveznek koncertet. Graces Francis, Kentner Lajos volt növendéke nehéz műveket választott az ünnepi alkalomra: a Sposaliziót és a Mefisztó-keringőt játssza Magyar Kulturális Központban a Maiden Lane-en.

Az évforduló tiszteletére Liszt Ferencről nevezik el az intézet rendezvénytermét.

A szófiai magyar nagykövetségen Dezső Sándor (cselló) és Kiss Virág (zongora) estje is hétfőn lesz. Kiss Virág a tanulmányait a franciaországi Francis Poulenc Konzervatóriumban végezte Tours-ban zongoraművész szakon, Dezső Sándor a Miskolci Egyetem Bartók Béla zeneművészeti intézetében végezett.

Párizsban az Invalidusok temploma, Prágában a Szent Vitus székesegyház ad helyet a World Liszt Day eseményének, a Krisztus című oratórium előadásának szombaton. A szent Vitusban a koncert előtt Herbst püspök gyászmisét celebrál. A rendezvény a két ország államelnökének védnökségével, Prága város anyagi támogatásával zajlik.

A Római Magyar Akadémi konferenciatermében Bak Edina zongoraművésznő Liszt-koncertje hallható szombaton.

Aznap a stuttgarti intézet Liszteljünk címmel rendezi ünnepi koncertjét, Armin Fischer ünnepi koncertje életrajzi elemekkel, anekdotákkal fűszerezett műsort ad a Schlosskeller Deufringenben.

A brüsszeli Palais des Académies-n a születésnap délelőtt konferenciával kezdődik. Paganini Capriccióinak és Liszt Paganini-etűdjeinek izgalmas szembeállítása hangzik el délben a növendékek hangversenyén.

Este a Zarándokévek második ciklusát (Itália) Burkard Spinnler szólaltatja meg, a narrátor szerepét Jacques Neefs tölti be.
Már pénteken megemlékeznek a zeneszerzőről Moszkvában.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi maratonon az intézet Liszt Ferenc Tükörtermében.

Pénteken a rigai Pauls Stradins Egyetem Nagytermében lesz emlékkoncert, a lengyelországi Krakkóban Nádor György zongoraművész Liszt-mesterkurzusához kapcsolódik a születésnapi hangverseny.

Ugyancsak pénteken nyílik Pozsonyban a Liszt Ferenc és pozsonyi barátai című kiállítás, amely a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában 2012 februárjának végéig látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés