bezár
 

film

2011. 10. 21.
Varsóban levetítették a Bűn és büntetlenséget
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Bűn és büntetlenség című, Biszku Béláról, az 1956-os forradalom utáni korszak belügyminiszteréről, a megtorlások fő irányítójáról készült dokumentumfilm vetítésével és az azt követő, Wittner Mária egykori halálraítélt, a Fidesz parlamenti képviselője részvételével tartott pódiumbeszélgetéssel folytatódott Varsóban a forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat.

prae.hu

A Magyar Kulturális Intézet és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) által közösen szervezett, a Kultúra és Tudomány Palotája Kinoteka mozitermében, mintegy 400 főnyi közönség előtt csütörtökön tartott rendezvényen jelen volt a film két rendezője, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás, valamint egyik operatőre, Kiss Sándor is.

A közönséget Tischler János, a kulturális intézet igazgatója, Lukasz Kaminski, az IPN elnöke és Kiss Róbert varsói magyar nagykövet köszöntötte.

A vetítést és a pódiumbeszélgetést - melynek moderátorai Tischler János és Jerzy Eisler lengyel történész, az IPN varsói részlegének igazgatója voltak, és amelyben Wittner Mária és a film két rendezője vett részt - gyakran szakították meg tapsok.

Az alkotók elmondták, hogy az igazságérzet vezette őket a film elkészítésében, és Wittner Mária is az igazságtételre helyezte a hangsúlyt, valódi rendszerváltást sürgetett.

A "lengyel példa" követésére buzdított, utalva arra, hogy Lengyelországban megkezdődött a kommunista bűnök elkövetői, a terrorgépezet irányítói egy részének felelősségre vonása, és csökkentették a múlt rendszer fő támaszainak és haszonélvezőinek nyugdíját.

A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, annak ellenére, hogy késő esti időpontban tartották. Jelen volt a lengyel televízió forgatócsoportja is. A Biszku-filmet, melyet már több országban bemutattak, most először vetítették Lengyelországban - az alkotók és a nézők kölcsönös örömére és megelégedésére.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés