bezár
 

zene

2008. 07. 25.
Zene az esőben - vendégszereplő magyarok a Városligetben
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lendvay József hegedűművész volt a legelső, aki Stradivari-hegedűjét a hóna alá kapva menekült fedél alá az eső elől a vajdahunyadvári koncertsorozat egyik előadásán. "Nagyon vigyáznom kell erre a négymillió euró értékű hegedűre" - magyarázta az esőszünetben a muzsikus, aki külföldön él, így ritka alkalomnak számít, hogy Magyarországon "vendégszerepel".

prae.hu

 Az idei nyári városligeti zenei fesztiválon több koncerten lógott az eső lába, és már esőnapi előadást is be kellett iktatniuk a szervezőknek. A mostoha időjárás ellenére azonban csaknem teltházasak a koncertek, annyira közkedvelt a Vajdahunyadvár romantikus díszletei közötti zenei eseménysorozat. Lendvay József, a virtuóz hegedűművész egyike azoknak a zenészeknek, akik vonzzák a hallgatóságot, hiszen ritkán koncertezik Magyarországon.

"Négy éve Berlinben élek, a Sony-val van lemezszerződésem, és most készítjük el második lemezemet" - mesélte, miközben megmutatta a "csak használatra kapott" Stradivariját. "Az ilyen hangszer valakinek jó befektetés, évről évre többet ér a tulajdonosának, aki nekem adta oda használatra" - jegyezte meg, de a tehetős befektetőt, mecénást nem nevezte meg.

Lendvay József az év nagy részében német városok, Saarbrücken, Mannheim zenekaraival, vagy az Egyesült Államoktól Japánig külföldön koncertezik, és - mint mondta - ezért szinte kiesett a hazai zenei életből. Így neki is kiemelkedő alkalom, ha a Fesztiválzenekartól vagy, mint most, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekartól kap felkérést.     

"Itt születtem, szentimentális érzelmek ébrednek bennem, ha vajdahunyadvári koncerteken fellépek, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az itteni koncerten a hallgatóság 80 százalékát külföldiek teszik ki" - jegyezte meg a művész, aki Mozart két művében is közreműködött egy izgalmas ligeti koncerten. Az izgalom oka részben az a bizonytalanság volt, hogy, megrendezhető-e a koncert az esőre hajló időben, emellett azonban az is lázba hozta a közönséget, hogy Lendvay néhány perces gyakorlás után hegedűről brácsára váltott. "Kell egy kis idő, amíg az ember átáll a nagyobb méretű, nagyobb távolságokat követelő brácsára" - magyarázta a művész.

Berkes Kálmán - az egyik legsokoldalúbb magyar zenész, aki egyebek között kamarazenél, mesterkurzust tart és zenekart is vezet - szintén "kultúraközvetítő missziót" tölt be nyaranta: Japánból látogat haza és koncertezik szinte naponta. Tizenhét éve Japánban él, a Musashino zeneakadémia tanáraként, egyben az ottani zenekar vezetőjeként dolgozik.

Két ízben is elhozta Magyarországra a japán zenekart, emellett a 2001-ben alapított Tokyo-Budapest Ensemble fúvószenekarral is többször felléptek idehaza. "A +Budapest+ én vagyok az együttesben, amely fiatal japán fúvósokból áll"- mondta Berkes Kálmán, megjegyezve, hogy a magyar közönség nagyra értékeli fellépéseiket, méltányolja az európai zenét befogadó, a tökéletességre törekvő japán zenészek igyekezetét.

"Magam arra törekszem, hogy tanárom, Kurtág György szakmai igényességét képviseljem Japánban is, és mindenhol, ahol csak fellépünk" - hangsúlyozta Berkes Kálmán, aki azért hozzátette, hogy szeretne magyar zenekarokkal is komolyabb kapcsolatot kiépíteni, olyat, ami például most alakulhat ki a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarral. Mint mondta, akkor egyszer talán majd nem vendégszereplőként léphet fel a hazai zenei fesztiválokon.

A vajdahunyadvári koncertsorozatra még három hétig várják a közönséget hétfőnként és csütörtökönként. Népszerűnek ígérkezik a Budapest Ragtime Band és a Hot Jazz Band koncertje a Four Fathers együttes vendégszereplésével: az esten a ragtime-tól a swingen át a régi magyar slágerekig hangzanak el dalok július 28-án. Újdonság lesz a Budapest Szaxofon Kvartett fellépése a Mendelssohn Kamarazenekarral; a kvartett Rimszkij-Korszakov-, Bernstein- és Gershwin-átiratokat ad elő július 31-i koncertjén. Különleges zenei csemegével szolgál a Javier Galiana and Spice Berberechos klasszikus felállású spanyol dzsesszegyüttes is, amely flamenco zenével zárja augusztus 14-én a koncertsorozatot.

nyomtat

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés