bezár
 

zene

2011. 10. 19.
1956: Brüsszeli megemlékezés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európai Parlament (EP) magyar néppárti képviselőcsoportja, valamint a Magyar Hullám nevű brüsszeli közéleti és kulturális társaság Sebestyén Márta koncertjével egybekötött ünnepségen emlékezett meg szerda este a belga fővárosban található Saint-Géry csarnokban az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulójáról.

prae.hu

Köszöntőt mondott Gyürk András EP-képviselő, a magyar néppárti delegáció vezetője. Ünnepi beszédet tartott Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

A megemlékező ünnepségen koncertet adott Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes és előadóművész.

Brüsszelben a Belga Királysághoz és a Luxemburgi Nagyhercegséghez akkreditált magyar nagykövetség, valamint a magyar EU- és a magyar NATO-képviselet közös szervezésben pénteken ad ünnepi fogadást.

Jövő hétfőn, október 24-én este a brüsszeli magyar nagykövetség kulturális szolgálataként működő Balassi Intézetben - Dér Denisa előadásában - bemutatják Visky András több nyelvre lefordított, Júlia című monodrámáját.

A mű önéletrajzi eseményekből táplálkozik: az 1956-os forradalom továbbgyűrűzéseként az író édesapját, Visky Ferenc erdélyi református lelkészt 22 év börtönre ítélték, édesanyját - Júliát - és a hét testvért pedig kitelepítették a Duna-deltába. A brüsszeli bemutatót a párizsi Balassi Intézettel közösen szervezték.

A hollandiai magyarság október 23-án, vasárnap Rotterdamban emlékezik meg a forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Az öt évenként megrendezett ünnepségen kitűzik a hágai királyi levéltárban őrzött magyar forradalmi zászlót, amelyet 1956 novemberében Hollandiába érkezett magyar menekültek nyújtottak át a királynőnek.

A tervek szerint beszédet mond Jan Peter Balkenende volt holland miniszterelnök, Tőkés László püspök, az EP alelnöke, valamint Sümeghy Gyula hágai magyar nagykövet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés