bezár
 

irodalom

2011. 10. 19.
Új vezetője van a marosvásárhelyi Teleki Tékának
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lázok Klára marosvásárhelyi könyvtáros személyében új vezetője van az ottani Teleki Tékának, amely az elmúlt évszázadok európai könyvkultúrájának egyik leggazdagabb erdélyi gyűjtőhelye.

prae.hu

A Maros megyei könyvtárhoz tartozó Teleki-Bolyai könyvtár vezetői posztja a nyáron üresedett meg azt követően, hogy Spielmann Mihály történész és író, a téka volt vezetője nyugdíjba vonult.

A megyei könyvtár versenyvizsgát írt ki a posztra, amelyet Lázok Klára, az intézmény munkatársa nyert meg - írta a marosvásárhelyi Népújság című napilap.

Lázok Klára az újságnak elmondta, hogy az elmúlt években a téka alkalmazottjaként több projektet irányított, így például sikerült összegyűjteni a szükséges pénzt az érintőképernyős berendezések megvásárlására.

Az intézményvezető terve szerint ugyanis a könyvtár jövő nyáron lezáruló felújítása során technikailag korszerűsítik az olvasótermet és a kiállítási tereket, és üzembe helyezik az említett érintőképernyős információs rendszert.

Az intézményvezető célja, hogy megközelítsék a nyugati múzeumok szintjét és olyan kiállításokat szervezzenek, amelyek - amennyire a tárgyak jellege megengedi - az eddiginél interaktívabbak legyenek.

Lázok Klára szerint a korszerűsítés mellett nagyon fontos a téka hagyományos jellegének megerősítése, vagyis az olvasók kiszolgálása és a kutatók munkájának elősegítése.

A Teleki Téka jelenleg általános felújítás alatt áll, a munkálatok a volt intézményvezető mandátuma alatt kezdődtek. Befejeződött már a külső felújítás, jelenleg az épület belső restaurálása zajlik. Lázok Klára kiemelt céljának tekinti a könyves kultúra népszerűsítését is, ennek érdekében különböző rendezvényeket terveznek, így például könyvvásárt is.

Az 1802-ben megnyitott Teleki Téka törzsanyagát két nagyobb könyvgyűjtemény, a Teleki Téka és a Bolyai Könyvtár képezi, a marosvásárhelyi bibliotékának jelenleg mintegy 205 ezer kötete van.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés