bezár
 

zene

2011. 10. 19.
Dupla koncertet ad a Victor Bailey Group
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szinte hazajár Magyarországra Victor Bailey, a dzsessz fúziós zene egyik legjobb basszusgitárosa; az amerikai muzsikus, a legendás Weather Report egykori tagja együttesével pénteken és szombaton is fellép a Budapest Jazz Clubban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

prae.hu

Az 51 éves Victor Bailey már a kilencvenes évek második felében, még mint a Zawinul Syndicate basszusgitárosa többször fellépett hazánkban, azóta is rendszeres vendég.

2009-ben és idén nyáron a Victor Bailey Grouppal játszott Szegeden, illetve Gyulán, 2010-ben pedig a Művészetek Palotájában lépett fel azon a koncerten, amely nagy elődje, Jaco Pastorious művészete előtt tisztelgett.

A philadelphiai születésű Victor Bailey a kortárs fúziós dzsessz egyik legnagyobb alakja.

Már tinédzserként feltűnést keltett tehetségével, majd felvételt nyert a bostoni Berklee College of Musicbe, ahol a dzsessztanszakon szerzett diplomát. Ezután Sonny Rollins, Lenny White, Kenny Kirkland, Mike Stern, Dennis Chambers, majd Omar Hakim zenekaraiban játszott, ezután Hakim beajánlotta a Weather Reportba, a fúziós dzsessz supergroupjába, ahol Jaco Pastorius utódja lett a basszusgitáros poszton.

A nyolcvanas évektől kezdve a szakma egyik legelismertebb és legkeresettebb zenészeként a dzsessz szinte valamennyi kiválóságával kipróbálhatta magát, emellett a popzene legjobbjaival, többek között Madonnával, LL Cool J-jel, Mary J Blige-dzsal és Santanával is dolgozott együtt. Több ezer sessionzenészként elkészített felvétele után 1989-ben jelent meg első szólólemeze, a Bottom Up, amely napjainkra a jazz-funk egyik klasszikusának számít.

Az azóta kiadott Low Blow (1999), a That's Right (2002), majd a saját kiadója által megjelentetett Slippin' 'n' Trippin' egyaránt nagy sikert hozott.

A Grammy-díjra is jelölt basszusgitáros koncertjein elsősorban saját szerzeményeit játssza el feszes, funkos játékstílusban. Október 21-én, illetve 22-én a Budapest Jazz Club közönsége láthatja és hallhatja a fúziós dzsessz kiválóságát, akit zenekarában a magyarországi születésű Peter Horvath (billentyűs hangszerek), Michael "Patches" Stewart (trombita) és Poogie Bell (dob) egészít ki.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés