bezár
 

zene

2011. 10. 18.
Christoph von Dohnányi Budapesten vezényel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világhírű magyar származású karmester, Christoph von Dohnányi vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát a Magyar Állami Operaházban. Közeledve a halottak napjához és a mindenszentekhez, október 28-án és 29-én Brahms Német requiemjét adja elő a zenekar a dalszínház énekkara, valamint Bálint János fuvolaművész, Kiss József oboaművész, Szabóki Tünde és Horváth Ádám (ének) közreműködésével.

prae.hu

Brahms monumentális, héttételes műve igen ritkán hallható, 1866-ban készült el vele. Különlegessége, hogy a komponista német nyelvű szöveget használt a mű megírásához.

A requiemeket latin liturgikus szövegre komponálták-komponálják a zeneszerzők, ezért hangsúlyos a Brahms-mű eredeti címében - Ein deutsches Requiem - az ein/egy szó.

Christoph von Dohnanyi Berlinben született. Kezdetben édesapjához, Hans von Dohnányihoz hasonlóan jogi tanulmányokat folytatott Münchenben.

De két év múlva már a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán folytatott zeneszerzési, zongora- és karmesteri tanulmányokat. Diplomája mellett elnyerte München város Richard Strauss-díját is.

Ezután nagyapjánál, Dohnányi Ernőnél tanult a Floridai Állami Egyetemen. 1953-ban Solti György meghívására korrepetitori és karmesteri állást töltött be a Frankfurti Operában. 27 éves korában Németország legfiatalabb zeneigazgatója lett: vezető karmestere a Kölni Nyugatnémet Rádió Szimfonikus Zenekarának, valamint főzeneigazgatója és általános igazgatója a Frankfurti Operának.

1981 decemberében vezényelte először a Cleveland Orchestrát, a következő évben már vezető karmestere lett, 1984 és 200 között az együttes hatodik zeneigazgatójaként működött.

A zenekarral koncertezett Amerika nagy koncerttermeiben, valamint Ázsiában (Kínában a zenekar életében először), Európában, többek között a Salzburgi és Edinburghi Fesztiválon, a londoni Promenád koncerteken.

Operafelvételei között szerepel A Walkür és A Rajna kincse. Számos opera kiemelkedő interpretációja fűződik a nevéhez, mint Zürichben Az álarcosbál, a Wozzeck, az Idomeneo, Salzburgban A rózsalovag, a Salome, a Cosí fan tutte, A kékszakállú herceg vára, A varázsfuvola vagy az Ariadne Naxosban.

Felvételt készített Schnittke és Philip Glass hegedűversenyeiből Gidon Kremerrel, Dvorák zongoraversenyéről Schiff Andrással.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés