bezár
 

építészet

2011. 10. 18.
Jól halad a Zirci Arborétum felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jelentős állomásához érkezett a Zirci Arborétum felújítása: a növényzet megújításának munkálatain belül elkezdték a védett kert beteg vagy veszélyeztetett fáinak kivágását.

prae.hu

Selyem Anikó, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakreferense az MTI-nek elmondta, hogy a koros gyűjtemény kiszáradt egyedeinek és azoknak a fáknak a kivágását kezdték el, amelyeken a műszeres vizsgálatok során veszélyes mértékű károsodást, odvasodást állapítottak meg.

Így összesen 74 beteg vagy veszélyeztetett fát kell eltávolítani, melyek pótlása szintén az arborétum megújítását célzó projekt része.

Megújul az északi kaputól induló, ma már csak 88 fát tartalmazó, kétszáz éves hársfasor is, s az elkerülhetetlen fakivágásokat követő pótlásokkal ismét az eredeti állapotnak megfelelő, 110 darab kislevelű hárs szegélyezi majd a 350 méter hosszú sétányt - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a nemzeti park mintegy százmillió forintot nyert a Zirci Arborétum felújítására a Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása című pályázaton. A 200 éves angolpark teljes rekonstrukciója a tervek szerint 2012 őszén fejeződik be.

A 18 hektáros arborétumban a növényzet most kezdődő, átfogó rekonstrukciója jövő tavaszig rendkívül intenzív munkával jár.

Hozzátette: a téli időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a jelen lévő állatfajok védelmére, a fák odúvizsgálatára, a mókusok, denevérek mentésére.

Tájékoztatása szerint az angolpark stílusú arborétum helyreállításának műszaki elemei többségükben már elkészültek: kikotorták a több mint hatezer négyzetméteres tavat, s egy szakaszon elbontották kőből készült partfalát természetközeli élőhely kialakítása céljából, valamint a tóban építettek egy kis szigetet.

A védett park új kerítést is kap és kicseréltek két hidat. A belső területek helyreállításával, a tisztások megnyitásával visszaadják az eredeti angolkert karakterét és új fákat, cserjéket telepítenek - mondta a projektfelelős.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés