bezár
 

art&design

2011. 10. 14.
L. Simon László az örökségvédelemről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az örökségvédelem akkor tudja megóvni az ingatlanállományt az országban és a Kárpát-medencében, ha a megóvásukhoz anyagi forrásokat biztosít, valamint innovatív stratégiát állít fel hasznosításukra - mondta L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke pénteken Baján.

prae.hu

Ha nem lesz anyagi forrás, "akkor nincs az az örökségvédelmi törvény, amelyik megakadályozza azt, hogy elhordják építőanyagnak az épületeinket" - mondta L. Simon László, a kétévente rendezett Országos Műemléki Konferencia szünetében tartott sajtóbeszélgetésen.

Hangsúlyozta: nincs az a büntetési tétel, az a fenyegetettség, amivel az egyébként forrással nem rendelkező magántulajdonosakat rá lehet venni, hogy rendben tartsák műemlékeinket és műemlékhez méltóan gondozzák, ápolják és újítsák fel.

Kijelentette: "Ez a kulturális kormányzatnak a felelőssége".
Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának az elnöke kifogásolta, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának nincsen megfelelő innovatív stratégiája arra nézve, hogy az állami kézben lévő műemlékekkel mit kezdjen.

Alapvető érdeknek nevezte a nemzeti magántőke bevonását, kiemelve "azokat a tulajdonosokat, akik ebből az országból nem elvinni akarnak, nem lerombolni" - fogalmazott a fideszes politikus.

Elképzelése szerint, azok a kastélyok, melyek kiemelt állami műemlékek és a rendszerváltozás időszakát követő néhány évben téves privatizáció révén külföldiek kezébe kerültek, és egy kapavágást nem tettek a felújításuk érdekében, azokat ugyanúgy, ahogy a cukorgyárak privatizációját, vagy az alumíniumipar privatizációját felül kell vizsgálni.

"Ha kell akkor az államnak vissza kell venni és államosítani kell őket, különben az lesz a következménye, hogy ezek műemlékek el fognak tűnni a föld színéről" - fűzte hozzá.

L. Simon László hangsúlyozta azonban, hogy a gazdasági realitások figyelembevételével az "okos és erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező kultúrpolitika" a kicsi, részben fogyó tortából, minél nagyobb részt tud kihasítani.

Reményét fejezte ki, hogy a "jó gazdaságpolitika következtében egyre növekvő tortából" több forrás jut az örökségvédelem területére.

Az MTI kérdésére L. Simon László elmondta: a tervek szerint, januártól a kormányhivatalokhoz kerülő, a megyei önkormányzatok kezelésében, fenntartásában lévő kulturális intézmények a kulturális államtitkárság alá kerülnek egy átmeneti idő után.

A megyei múzeumok, könyvtárak és levéltárak esetében is az a szakpolitikának az egyértelmű szándéka, hogy a minisztérium alá tartozzanak - szögezte le.

Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, emlékeztetett arra, hogy tíz éve az Országgyűlés elfogadta a kulturális örökségvédelmi törvényt, valamint 139 éve intézményesült a magyar kulturális örökségvédelem.

Entz Géza politikai főtanácsadó, aki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter képviseletében szólalt fel a délelőtti tanácskozáson hangsúlyozta: "A kulturális örökség a nemzet fennmaradásának a forrása".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés