bezár
 

irodalom

2011. 10. 14.
Isépy Tamás gyűjteményéből alapítanak könyvtárat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Isépy Tamás 2004-ben elhunyt országgyűlési képviselő mintegy 13 300 kötetet számláló gyűjteményéből alapít könyvtárat a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi Németh László Gimnáziumban - közölte Göbl Vilmos sajtóreferens pénteken az MTI-vel.

prae.hu

Tájékoztatása szerint az alapvetően polgári értékrendet és humán érdeklődést tükröző könyvhagyaték alapos és szerteágazó szépirodalmi összegzést tartalmaz mind a klasszikus, mind a modern magyar és világirodalmat tekintve, de kiemelkedő a művészettörténeti, történelmi, néprajzi, valamint a több száz kötetes idegen - főként francia - nyelvű állomány is.

A gyűjteményben igazi könyvritkaságokkal is találkozhatnak majd a gimnázium tanulói, ilyen az 1790-es kiadású, ma már muzeális értékű, kétkötetes Corpus Iuris Hungarici, valamint több, a két világháború között kiadott alkotás.

A gyűjtemény értékes része több magyar és idegen nyelvű művészeti album, de a társadalomfilozófiai és jogtudományi szakkönyvek is segítséget jelenthetnek a diákoknak tanulmányaik vagy érdeklődési körük bővítése során.

"Aprólékosan rendszerező alkat vagyok" - jellemezte egyszer önmagát Isépy Tamás, és ezt gondosan összegyűjtött, katalogizált könyvgyűjteménye is híven tükrözi - mutatott rá Lázár János polgármester.

Hozzátette: Isépy Tamás a rendszerváltás utáni országgyűlés egyik legmeghatározóbb politikusa, aki páratlan, folyton naprakész tudásával, szakmai igényességével és emberközpontúságával jelentős mértékben járult hozzá Magyarország demokratikus jogrendjének megszületéséhez és megszilárdulásához.

A polgármester reméli, hogy a könyvgyűjtemény arra ösztönzi a Németh László Gimnázium diákjait, amit Isépy Tamás képviselt egész élete folyamán: "kompromisszumot nem ismerő igényességet a munkában, szüntelen törekvést a tudás tökéletesítésére, és az emberiség, az emberi kultúra feltétlen tiszteletét, szeretetét".

A könyvtár 2011. november 4-én nyitja meg kapuit a Németh László Gimnázium diákjai előtt, a bejárat mellett dombormű állít majd emléket a páratlan gyűjtemény létrehozójának, adományozójának, az új hódmezővásárhelyi könyvtár névadójának, Isépy Tamásnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés