bezár
 

irodalom

2011. 10. 13.
Bella Istvánra emlékeznek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bella István költőre emlékeznek a 13. Kaleidoszkóp VersFesztivál első napján, pénteken. A vasárnapig tartó seregszemlén, amelyre rekordszámú nevezés érkezett, ötvenhat versszínházi előadás, tizenhét koncert, kilenc zenei és nyolc pódiumi est lesz látható a budapesti Casa de la Músicában.

prae.hu

Bella István Kossuth-díjas költő tiszteletére a Magyar Írószövetség, Erzsébetváros Önkormányzata és a Magyar Versmondók Egyesülete emléktáblát avat pénteken délután 5 órakor az öt éve elhunyt alkotó egykori háza falán, a VII. kerületi István utca 12-ben.

"Már életében legenda lett. A Hetek költői csoportosulás tagja volt, és nemcsak költőként, hanem lengyel fordítóként is maradandót alkotott" - méltatta a VersFesztivál egykori fővédnökét Lutter Imre fesztiváligazgató, aki szerint Bella István "emblematikus figurája" volt a klasszikus versmondásnak is.

"A fesztivál első napját teljes egészében Bella István emlékének szenteljük. Sorozatot indítunk Bella+ címmel. Ebben Bella István költészetét kapcsoljuk össze a Hetek tagjainak költészetével, az első alkalommal Buda Ferenc verseivel" - fogalmazott Lutter, megjegyezve, hogy a budapesti Casa de la Músicában pénteken este 7 órától látható Egyszer egy évben játszani kéne... című versszínházi, mozgásszínházi elemekkel ötvözött előadás az Első Magyar Versszínház ősbemutatója lesz. Az előadást Bakos-Kiss Gábor színművész, a debreceni Csokonai Színház tagja rendezte.

Az előadás után Vasy Géza irodalomtörténész, Turczi István költő, a versmondók egyesületének irodalmi alelnöke beszélget a Hetek költői csoport tagjaival, Ágh Istvánnal, Buda Ferenccel és Serfőző Simonnal. Az esten közreműködik a Aphonia-Sajtkukacz verszenei együttes. Lutter Imre kiemelte: az irodalmi fesztivált a jövőben mindig a Heteknek szentelt költészeti est fogja nyitni.

Az igazgató szerint az idén az amatőr versmondókkal szemben túlsúlyba kerültek a profi színművészek. "Versenyprogramról beszélünk, amelyben egymást váltják majd a versszínházi és a verszenei előadások. Mindenki a Kaleidoszkóp-díjért versenyez" - fogalmazott Lutter Imre.

A fesztiválon csaknem hatmillió forint értékben osztanak ki díjakat, köztük promóciós lehetőségeket, könyvjutalmakat, wellness hétvégét, képzőművészeti alkotásokat. A produkciókról szakmai zsűri dönt, amelynek tagja lesz Bencze Ilona színművész, Bíró Zsolt újságíró, Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Pataki András rendező, Solténszky Tibor rendező, dramaturg, valamint Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője.

Lutter Imre elmondta, hogy a versenyprogram a magyar költészet legkorábbi műveitől a kortárs magyar versekig ível. Kiemelt szerepet kap például Pilinszky János, aki 90 éve született és 30 éve hunyt el - tette hozzá a fesztiváligazgató.

A seregszemlére számos előadó érkezik vidéki városokból, valamint a határokon túlról is, például Szlovákiából, Erdélyből, a Kárpátaljáról vagy a Vajdaságból. Versenyez többek között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a losonci Kármán József Színház, a budapesti Holdvilág Kamaraszínház, a Hangulat Társulat, a Tárt Kapu Színház, a celldömölki Soltis Lajos Színház, az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Társulat és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.

A verszenekarok között olyan fellépők érkeznek, mint a Kávészünet együttes, a Kosbor Trió, a Göncölszekér együttes, az Újhold zenekar, Szennik Gábor basszusgitáros és a Kor-Zár zenekar. A díjkiosztó gálát vasárnap este tartják.

Lutter Imre kiemelte: az idei fesztiválra olyan sokan jelentkeztek, hogy bár reggel kilencre tették a kezdés időpontját, így is kénytelenek voltak az amatőr jelentkezők nagy részét visszautasítani. "Minden második évben egyhetessé bővül a fesztivál. Így azok, akik most kimaradtak, jövőre újra próbálkozhatnak" - tette hozzá, megemlítve, hogy a tervek szerint a következő rendezvénysorozat Nyíregyházán lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés