bezár
 

irodalom

2011. 10. 13.
Izland a sztár a frankfurti könyvvásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország szerencséje is, hogy tolonganak a látogatók Izland standjánál a csütörtökön második napjába lépett frankfurti nemzetközi könyvvásáron.

prae.hu

A magyar stand ugyanis az izlandi közvetlen közelében van, és a vulkánok és gleccserek országa a világ legrangosabb könyves seregszemléjén óriási népszerűségnek örvend.

Izland ugyanis az idei, 63. frankfurti könyvvásár díszvendége, ami magyarázza, hogy a 2008-as pénzügyi összeomlás, valamint az elmúlt évek - hamufelhőivel Németországot is elérő - vulkánkitörései után az érdeklődés középpontjában áll.

Az izlandi szervezők mintha ráéreztek volna erre, "Mesés Izland" mottóval ugyanis ténylegesen mesés standot rendeztek be. Noha a vásáron a kis ország mintegy 40 szerzője a legújabb könyvterméssel van jelen, a bemutatkozás középpontjában mégsem ők, hanem az izlandi olvasók állnak.

Akik - mint a hatalmas videokivetítőkön látható - szépen berendezett otthonaikban békésen ülnek, és nem tesznek mást, csak olvasnak. A szervezők a hírek szerint a Facebookon keresztül toborozták a bátor olvasókat, akik készen álltak arra, hogy otthonostul, családostul, könyvestül - közvetve - Frankfurtba utazzanak.

A hírek szerint több ezren fogadták el a Gyertek el Frankfurtba kampány keretében küldött, "videoportrés" meghívást, és vállalkoztak arra, hogy otthonaikból ily módon mutassák be az izlandiak olvasási szenvedélyét és irodalmát.

A statisztika szerint ugyanis egyetlen más országban sem olvasnak olyan sokan, és nincs annyi író, mint Izlandon. Legalábbis a lakosság számához viszonyítva, figyelembe véve, hogy a kis szigetországban alig 320 ezren laknak.

És hogy az olvasás hosszú idő óta szenvedéllyé vált, azt nem utolsó sorban a hideg, és a késő őszi, téli sötétség magyarázza. Az emberek Izlandon egész évben olvasnak, de a legsötétebbnek számító novemberben és decemberben az olvasólámpák mellett valósággal habzsolják a könyveket.

Mindenekelőtt a krimiket, a skandináv krimiirodalom ugyanis világhírűnek számít. A bennfentesek szerint ugyanakkor az izlandi a skandináv krimi "krémje".

A hírek szerint az izlandi szervezők - három évvel a pénzügyi csőd után - nem csekély összeget, összesen 2,7 millió eurót költöttek a bemutatkozásra, amely a népszerű krimik helyett a szépirodalomra igyekszik helyezni a hangsúlyt.

Az izlandi irodalom egyébként a hős vikingekről regélő sagákkal a XIII. századra nyúlik vissza, és ma a természet mellett az ország legfőbb kincse.

A szervezők éppen ezért a "Mesés Izland" mottó keretében az irodalom mellett a természetet is igyekeznek bemutatni. És hogy mindehhez még több kedvet csináljanak, minden délután bivalyerős izlandi pálinkával, az úgynevezett brennivínnel kínálják a látogatókat. Azzal a pálinkával, amely az izlandiak számára a könyv mellett a másik gyógyszer a sötétség ellen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés