bezár
 

film

2011. 10. 12.
Művészeti karaván a Vajdaságban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szerbiai Vajdaság hét településére látogat el szerdától szombatig a Művészeti karaván, hogy népszerűsítse a filmművészetet, valamint a dokumentumfilm műfaját.

prae.hu

A karaván tagjai romániai és vajdasági magyar szakemberek, a kolozsvári Video Pontes Alapítvány filmműhelyéből, a magyarkanizsai Cinema Filmműhelyből, továbbá a zentai Bolyai Filmműhelyből és a Délvidéki Videokrónikából.

A karaván október 13., a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából tartandó ünnepségsorozattal egy időben érkezik Vajdaságba. Szerdán Szabadkán és Zentán, másnap Doroszlón, Bácsgyulafalván, Bácskertesen, Muzslyán, Székelykevén, Tordán és Zomborban, pénteken Topolyán, Szabadkán és Magyarkanizsán, szombaton pedig Csókán vetítenek a filmeket - olvasható a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) honlapján (www.vmmi.org).

A karaván programján szerepel például A látó ember című Wass Albert-portréfilm, Marius Tabacu és Maksay Ágnes rendező, valamint Kötő Zsolt operatőr munkája. Maksay Ágnestől és Kötő Zsolttól a Mathias Rex című dokumentumfilm is látható lesz a vetítéseken.

Ugyancsak láthatja a közönség az Elveszettek a történelemben című dokumentumfilmet, amelynek rendezője Rácz-Maronka Etelka, operatőr-vágója Hoffmann Artúr, valamint a Sok mindent ki kő bírni című alkotást, Csubrilo Zoltán rendezését.

A fiatalabbakra is gondolva tűzik műsorra a Rózsa és Ibolya című mesejátékot, Marius Tabacu rendező és Kötő Zsolt operatőr munkáját.


A Művészeti karaván 2010-ben indult el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával, amely a művészeti projekt egyik kezdeményezője is egyben. A programsorozat lényege, hogy a Kárpát-medence magyar művelődési intézeteinek összefogására alapozva minden régióból művészeti - irodalmi, képzőművészeti, filmes - csoportok, műhelyek utaznak el a különböző magyarlakta régiókba, bemutatkozva és vendégül látva egymást.

A vajdasági magyar mozgókép napját 2006 óta rendezik meg a délvidéki magyarság részleges autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) döntése alapján. Ezen a napon arra emlékeznek, hogy Lifka Sándor 1910. október 13-án nyitotta meg Szabadkán az első kőfilmszínházat a mai Vajdaság területén.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés