bezár
 

színház

2011. 10. 11.
Új Színház: Deutsch Tamás Dörner Györgyről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Twitter-bejegyzése szerint Deutsch Tamás nagyszerű színésznek tartja Dörner Györgyöt, de politikai álláspontjával nem ért egyet. A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szerint ugyanakkor a politikai nézet nem befolyásolja egy művész megítélését.

Szkéné színház

"Dörner György szerintem nagyszerű színész. Értékválasztását tiszteletben tartom, mint mindenkiét, politikai álláspontjával nem értek egyet. De miért van az, hogy a szoclib művészértelmiségiek gyakran gyalázatos politikai nézetei sem befolyásolja a művészi megítélésüket, egy magát nemzeti elkötelezettségű alkotónak tartó ember esetében viszont a (joggal vitatható, esetleg akár elfogadhatatlan) politikai nézetei miatt tulajdonképpen magát a művészi tevékenységét is abba kéne hagynia?" - tette fel a kérdést Deutsch Tamás a Twitteren.

Az európai parlamenti képviselő vasárnapi bejegyzésében úgy fogalmazott: "Mi lenne a XX. századi magyar kultúrával, hogyan nézne ki, mennyivel lenne szegényebb, ha a temérdek, rettenetes kommunista nézetekkel megáldott művész nem alkothatott volna, nem vezethetett volna művészeti intézményeket, mert szarházi kommunista volt?"

Dörner György színművészt múlt csütörtökön nevezte ki a fővárosi Új Színház élére február elsejei hatállyal Tarlós István főpolgármester. Az intendánsi teendőket februártól Csurka István látja el, a főrendező pedig Pozsgai Zsolt lesz.

A döntés ellen tiltakozott kilenc fővárosi színházigazgató, a Magyar Színházi Társaság, a Mazsihisz, az LMP és az MSZP. A Magyar Színházi Társaság nehezményezte, hogy a főpolgármester annak ellenére döntött Dörner György mellett, hogy a szakmai bizottság 6:2 arányban a másik pályázót, a színházat 13 éve vezető Márta Istvánt támogatta. A tiltakozókhoz kedden két osztrák írószervezet is csatlakozott.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere az ügyre reagálva hétfőn arra mutatott rá: az, hogy egy új elem jelenik meg a palettán, anélkül, hogy a meglévők közül bármit eltörölnének, nem jelentheti a főváros kulturális sokszínűségének szűkítését. Leszögezte: senki nem akar semmilyen irányzatot megszüntetni.

Tarlós István felsorolta, kiknek a műveit szeretné színpadra vinni Dörner György, megemlítve közöttük Csokonai Vitéz Mihályt, Németh Lászlót, Illyés Gyulát, Katona Józsefet, Vörösmarty Mihályt, Gyurkovics Tibort, Sütő Andrást, Nyírő Józsefet, Hernádi Gyulát, Petőfi Sándort és Márai Sándort. "Tessék megmondani" - fordult az újságírókhoz - "melyik szerző minősíthető a felsoroltak közül fasisztának?"

Az MTI-nek adott interjúban kedden Dörner György elmondta, a kinevezése által keltett erőteljes negatív visszhang - a tiltakozások, az aláírásgyűjtés, a meghirdetett demonstráció - nem bizonytalanította el, eszében sincs visszalépni. "Elgondolkodtatni elgondolkodtatott, elbizonytalanítani semmiképpen sem" - fogalmazott Dörner György, megjegyezve: jogukban áll tiltakozni ellene, ő is számtalanszor protestált már, de attól még nem biztos, hogy az ellenzett koncepció rossz.

"A színház lényege az, hogy érdekes legyen. Magyarországon pedig az a legérdekesebb, ami a mi sorsunkat érinti" - mutatott rá, hozzátéve: "nekünk, magyaroknak a világ problémáit elsősorban a saját szemüvegünkön át kell nézni".

Arra a kérdésre választ adva, hogy mennyiben tervez politikai színházat, kiemelte: az ember a létével politizál, már azzal, hogy hova, milyen családba születik. "A színház lényege is a politizálás, ha más nem, a kultúrpolitizálás" - fogalmazott, hangsúlyozva: "a kultúra eszközeivel egy területnek szeretnék helyet adni a fővárosban, amely nem talál hazára".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés