bezár
 

irodalom

2011. 10. 11.
Megnyílt a frankfurti könyvvásár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kereken 110 országból, köztük Magyarországról csaknem 7500 kiállító részvételével kedden délután megnyílt az idei frankfurti nemzetközi könyvvásár.

prae.hu

A világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjére - amely immár a 63. a frankfurti könyvvásárok sorában - mintegy 1000 külföldi és hazai szerző érkezik a Majna-parti városba, köztük a tavalyi irodalmi Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa, a korábbi díjazott német Günter Grass, valamint a Nobel-díj nélkül is világhírességnek számító olasz Umberto Eco, akinek új könyve, A prágai temető a napokban jelent meg Németországban.

Nagy érdeklődés előzi meg az idei díszvendég, Izland bemutatkozását. A könyvvásárok történetében területét tekintve Izland az eddigi legkisebb díszvendég, ennek ellenére a kis ország csaknem 40 szerzővel és 203 újonnan megjelent könyvvel van jelen.

A felmérések szerint ugyanakkor sehol másutt nem olvasnak olyan sokat, mint Izlandon, és a 320 ezres lakossághoz viszonyítva egyetlen más ország sem rendelkezik olyan sok íróval, mint az idei díszvendég. A hírek szerint az izlandi krimik különösen izgalmasak, ennek ellenére a ország a könyvvásáron Mesés Izland mottóval mutatkozik be.

A megnyitón az írók mellett a kis szigetország államfője is jelen volt.
A vásár középpontjában a szerzők és legújabb könyveik hagyományos bemutatkozása mellett változatlanul a könyvvilág digitalizálása áll.

Jürgen Boos igazgató ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy szerte a világon tovább folytatódik az elektronikus könyvek térhódítása, ami eddig elsősorban az angolszász országokra volt
jellemző.

A nemzetközi gazdasági, illetve pénzügyi válság az elmúlt két évben a frankfurti könyvvásárra is rányomta bélyegét, a kiállítók száma azonban most arra utal, hogy a könyvszakma kezd szabadulni a válság szorításából.

Értesülések szerint idén a kiállításra kerülő kötetek száma meghaladja a 400 ezret, és közülük mintegy 130 ezret tesz ki az újonnan megjelent könyvek száma.

A legnagyobb kiállítók között van a házigazda Németország mellett Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, Európa keleti feléből Oroszország, Ázsiából pedig Kína. A 100 négyzetméteres magyar stand a hazai és a határon túli magyar könyvtermés alkotásaiból ad áttekintést.

A keddi ünnepélyes megnyitó után a vásár szerdán reggel nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A vasárnap estig tartó könyves seregszemlére mintegy 300 ezer látogatót várnak.

A frankfurti könyvvásár utolsó napján adják át - immár hagyományosan - a német könyvszakma békedíját. A német alkotmányozás bölcsőjének számító Paulskirchében rendezendő "békeünnepség" kitüntetette Boualem Sansal algériai író.

A német könyvszakma az idei díjazott kiválasztásával általános vélemény szerint az arab forradalmi hullám keltette változásoknak üzent. A német könyvkiadók és könyvkereskedők egyesületének elismerése az egyik legrangosabb irodalmi, egyben társadalmi kitüntetésnek számít.

A 25 ezer euróval járó díjat 1950 óta adományozzák, 2000-ben már megkapta egy algériai, mégpedig Ásszija Dzsebár írónő. A békedíj történetének két magyar kitüntetettje volt, mégpedig Konrád György és Esterházy Péter. Békedíjat kapott korábban többek közt Hermann Hesse, Astrid Lindgren, Václav Havel, Mario Vargas Llosa és Orhan Pamuk is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés