bezár
 

zene

2011. 10. 11.
A38: a francia zene és az európai irodalom
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európai irodalmi fesztivál, francia zenekarok és előadók, köztük Marseille legfontosabb együttesei, a magyar könnyűzene élvonalának képviselői és neves külföldi elektronikus zenei formációk is várják a közönséget az elkövetkező hónapokban a budapesti A38 állóhajón, amelynek megújul honlapja és étterme, valamint kibővül hang- és televízió-stúdiója is.

prae.hu

Kozlov Sándor sajtóreferens, programszervező az A38 keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az őszi-téli szezonban is folytatódik a Dj Cadik szervezte, Fényműhely című elektronikus zenei sorozat, amely november 26-án például az elektronikus szcéna egyik legfrissebb tehetségét, a brit Actresst látja vendégül. Mint hozzátette, az elkövetkező hónapokban Franciaország kerül a hajó fókuszába.

A Nouvelle Vague énekesnője, Nadeah Miranda például szólóprojektjével lép fel november 5-én. November 17-én és 18-án Marseille Calling címmel a dél-franciaországi város legfontosabb zenekarait látják vendégül. December 8-án a francia hiphop és triphop mestere, Wax Tailor mutatja be In the Mood for Life című lemezét, január 22-én pedig Jane Birkin, a Je t'aime című, híres Serge Gainsbourg-dal énekesnője ad Gainsbourg-estet a hajón.

A magyar vonatkozású programok közül Kozlov Sándor kiemelte, hogy itt tartja bemutatkozó koncertjét az Irie Maffiából is ismert Dagadu Sena új projektje, fellép továbbá a Velőrózsák, az Erik Sumo Band, valamint a Vágtázó Csodaszarvas is.

December 4-én az A38-on koncertezik a manchesteri downtempo-drum and bass duó, a Lamb. A koncertre csaknem az összes jegy elkelt - mondta a programszervező.

Az A38 hajón tartják a Literature in Flux elnevezésű, Magyarországon október 19. és 22. között zajló európai irodalmi fesztivál programjainak egy részét is. Mint arról Rácz Péter költő, műfordító, a balatonfüredi fordítóház vezetője beszámolt, az európai fordítóházak egyesülete, a Halma által szervezett fesztivál központi helyszíne is egy hajó, az MS Stadt Wien, amely Bulgária, Románia, Szerbia és Horvátország érintésével érkezik Budapestre, ahonnan a szlovák, majd az osztrák fővárosba megy tovább.

Az MS Stadt Wien, amely jelenleg Belgrádban tartózkodik, a Szabadság híd és a Petőfi híd között fog kikötni.

Az A38-on Moje Menhardt kiállítása lesz megtekinthető, az október 20-i megnyitót követően a belga Johan de Boose, a szlovák Michal Hvorecky, a szlovén Natasa Kramberger és az osztrák Thomas Stangl olvas fel, majd a Soap & Skin formáció ad koncertet. 21-én pénteken az MS Stadt Wien fedélzetén kiadóvezetők és szerkesztők beszélgetnek, majd európai írók olvasnak fel műveikből.

A magyar irodalmat Schein Gábor író, költő, Rácz Péter és Lovas Ildikó vajdasági író képviseli.

Vasák Benedek, a hajó marketingvezetője arról beszélt, hogy a technikai fejlődés mellett az A38 sem mehet el. Készül az intézmény új honlapja, amelyre a napi 5-10 ezer látogató miatt van szükség.

Megjegyezte: saját kezükbe vették a jegyértékesítést, amit azzal próbálnak még hatékonyabbá tenni, hogy tovább fejlesztik az online vásárlási lehetőséget. Vasák becslése szerint jelenleg a belépők 60-70 százalékát vásárolják a neten a látogatók.

A hatékonyság növeléséhez egyszerre fejlesztenek alkalmazást Android-rendszerű telefonokra és iPhone-ra. Pálos György filmrendező elmondta, hogy teljesen megújult a hajó hang- és televízió-stúdiója, az új rendszer már HD-minőségben lesz képes rögzíteni a koncerteket.

Megjegyezte: archívumukban már több mint 650 felvétel található, és képzőművészeti sorozattervekben is gondolkoznak. A sajtótájékoztatón mutatkozott be a hajó új étterme is.

Mint Zeibig Márton üzletvezető az MTI-nek elmondta, elsősorban a modern konyhát keresztezik a hagyományos magyar ízvilággal.

A rendezvényen elhangzott az is, hogy tavasztól várhatóan az A38-at is érinti majd az új, éjszakai hajójárat, amely Óbudáról közlekedik dél-Budapestre.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés