bezár
 

zene

2011. 10. 11.
Koncert Szabados György emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabados György Kossuth-díjas zeneszerzőre emlékeznek csütörtökön az Olasz Kultúrintézetben: a Café Budapest - Kortárs Művészeti Fesztivál zenei sorozatában szereplő esten a júniusban elhunyt komponista műveit a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Nemzeti Énekkar szólaltatja meg Hollerung Gábor vezényletével.

prae.hu

"A második számként elhangzó IDŐ-zene a szerző korábbi alkotása, amelyben az úgynevezett repetitív (ritmikusan ismétlődő kis hangegységeket használó) stílusból indult ki" - részletezte az MTI-nek Hollerung Gábor.

Mint rámutatott, "a Szabadosra jellemző hatalmas szabadság fantasztikus rendben valósul meg a műben", ami kimondhatatlan nehézségek elé állítja az előadót, viszont a hallgató számára rendkívül hatásos. Óriási érzelmi dimenziókat jár be a darab - fűzte hozzá.

Csütörtökön felhangzik a Három ének című kantáta is, amelyet a zeneszerző mintegy öt évvel ezelőtt Hollerung Gábor felkérésére komponált, és amelyet ő is mutatott be négy évvel ezelőtt.

Első változatában egy tételben a Honvéd Férfikarnak szólt az alkotás, big band kísérettel. A siker láttán megállapodtak abban, hogy Szabados György elkészíti a szimfonikus verziót is, és kiegészíti három tételesre az alkotást - emlékezett vissza a karmester.

Kiemelte, hogy ez a kompozíció dzsesszes, igazi kortárs zenei mű, amely azért dallamos, a tonalitáson belül marad.

Az első tétel meditatív hangulatú - kórusra és zenekarra -, amelyet szoprán ária követ, a harmadik pedig a drámai előzményeket feloldó megnyugvásban csendül ki. A dzsesszes mivolta megmutatkozik itt is, igen kicsi egységekből építi fel a kantátát is.

"Számunkra megtiszteltetés eljátszani ezeket a műveket, mert amikor a koncert először szóba került, talán fél évvel ezelőtt, Szabados György a betegsége ellenére még aktív volt. A fesztivál szervezői mindenképp akartak egy szerzői estet szentelni neki, ő pedig ragaszkodott hozzánk. Még a halála előtti napokban, június elején beszéltünk az aktuális javításokról" - idézte fel Hollerung Gábor.

A koncerten elhangzik Bartók Concerto című darabja is, amely szintén kapcsolódik Szabados Györgyhöz, mivel egyik kedves, "imádott" műve volt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés