bezár
 

art&design

2011. 10. 10.
Európa szövete: kiállítás az Iparművészetiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy 18. századi brüsszeli szövött kárpit kortárs parafrázisait - 27 európai művész munkáját 15 uniós tagállamból - állítják ki csütörtöktől Európa szövete címmel a budapesti Iparművészeti Múzeumban.

prae.hu

Hegyi Ibolya kárpitművész, a budapesti Dobrányi Ildikó Alapítvány - amely a program szervezője - kuratóriumának tagja elmondta az MTI-nek, hogy az Európa szövete című kiállítással azt akarják bizonyítani, hogy a kárpitot kortárs médiumként lehet használni, élő műfaj, brüsszeli és egyben európai tradíció.

A kiállítás bázisa a budapesti Iparművészeti Múzeumban őrzött, Mercurius átadja a gyermek Bacchust a nimfáknak című, 18. századi brüsszeli kárpit, amelynek virtuálisan kimetszett huszonhét kisebb részletét értelmezte és szőtte újra huszonhét kárpitművész utalva az Európai Unió tagállamainak számára.

A különleges faliszőnyeg virtuális újraértelmezését magyar szervezésben, a Brüsszeli Magyar Intézettel karöltve mutatták be a soros magyar EU-elnökség alkalmából május 20. és augusztus 14. között a brüsszeli Királyi Művészeti és Történeti Múzeumban (Musées Royaux d'Art et d'Histoire).

A kárpit 27 kisebb részletét szőtték újra franciák, olaszok, belgák, németek, angolok, spanyolok, dánok, románok, lengyelek, csehek, lettek, litvánok, finnek, bolgárok és köztük öt magyar művész: Solti Gizella, Nagy Judit, Czeglédi Adél, Csókás Emese és Balogh Vanda.

Hegyi Ibolya a kiállításról elmondta, hogy az eredeti kárpitot, valamint a fragmentumokat egy fekete szőnyeggel borított teremben úgy mutatják be, mint az ékszereket szokás.

Az eredetinek megfelelő méretben plexilapra helyezik a kortárs kompozíciókat, és érintő képernyő segítségével kikereshető, hogy melyik részletet ki szőtte, emellett két videó-installációt is kihelyeznek.

A kiállítás magyar-angol, kétnyelvű katalógusának bevezetőjét Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója írta, egyben ő a tárlat fővédnöke. Semsey Réka művészettörténész írta a tanulmányt a 18. századi faliszőnyegről, Schulcz Katalin irodalomtörténész, valamint Hegyi Ibolya kárpitművész szövege mellett olvasható András Edit művészettörténész értekezése a kortárs kárpitról.

A november 27-ig nyitva tartó Európa szövete tárlathoz november 11-én nemzetközi kárpitkonferencia kapcsolódik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

Tíz neves magyar, például Pápai Lívia kárpitművész, Szalai András építész, Wessely Anna művészettörténész és külföldi szakértők, köztük Ingrid De Meuter a brüsszeli Királyi Művészeti és Történeti Múzeum kárpit és textilgyűjteményének kurátora, Susan Mottaw kárpitművész, az Edinburgh College of Art tanára, Thomas Cronenberg kárpitművész, az European Tapestry Forum vezetőségi tagja tart előadást a kárpitművészetről - foglalta össze Hegyi Ibolya.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés