bezár
 

zene

2011. 10. 10.
Nemzetközi énekverseny Kínában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Puccini Turandotjának látványos előadásával kezdődött meg a Sanghaj körzetében fekvő Ningbóban az ötödik nemzetközi énekverseny. A zsűriben neves zenészek dolgoznak, a világhírű orosz mezzo, Jelena Obrazcova mellett például Bátor Tamás, a Művészetek Palotája frissen kinevezett koprodukciós programigazgatója.

prae.hu

A Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál igazgatói posztját ősszel elhagyta Bátor Tamás, helyére pályázatot írtak ki, amit Kesselyák Gergely karmester nyert meg, aki 2001-ben a fesztivál alapítói között volt, mint a Miskolci Nemzeti Színház zenei vezetője.

A több mint ötmillió lakosú Ningbo városban a verseny október 19-én a döntővel, majd 20-án a díjátadó ceremóniával fejeződik be. Nyolcvan 18 és 33 év közötti fiatal küldte el jelentkezését, ők 24 országot reprezentálnak - mondta el az MTI-nek Bátor Tamás.

A verseny elődöntőjében barokk szerzők, Gluck-, Bach-, illetve Haydn-oratórium részleteket, továbbá Beethoven-, Dvorák- és Debussy-, Rahmanyinov-dalokat vár a zsűri.

A középdöntőben kínai népdalokat is elő kell adni, valamint két operaáriát. Az utóbbiakat a versenyzők maguk választhatják meg, de a sokrétű anyag igen fajsúlyos és magas követelményeket támaszt - fűzte hozzá Bátor Tamás.

Az elő- és középdöntő zongorakíséretes, a döntőben a szintén a versenyzők által megjelölt áriákat már zenekari kísérettel mutatják be.

Külön díjazzák a férfiakat és a nőket, az elsők 20-20 ezer dollárt kapnak, a másodikak 11 ezret, a harmadikak 7 ezret, ezen a versenyen negyedik díj is van: 4 ezer dollár. A kínai dalok legjobb előadója és a legjobb zongorakísérő ezer dollárt nyerhet.

A 13 tagú zsűri elnöke a híres Csajkovszkij Konzervatóriumban diplomázott kínai szoprán és zenepedagógus, Szuzsen Guo (Guo Shuzhen). A bírálók között van két orosz operasztár: Jelena Obrazcova és Jevgenyij Nyesztyerenko, az utóbbi osztrák színekben. Itáliát Giuseppe Montanari, Franciaországot Sergio Segalini, Görögországot Marina Krilovici képviseli.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés