bezár
 

építészet

2011. 10. 10.
3 év alatt harmadával csökkent a lakások értéke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Duna House összesített Országos Lakásindexe történeti mélypontra került, a fogyasztói árindex-szel korrigált adatok szerint ma a lakások 30 százalékkal érnek kevesebbet, mint 2008 elején - közölte elemzésében az ingatlan franchise hálózat hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

A végtörlesztés lezárulásáig - február végéig - még további, mintegy 5-10 százalékos árcsökkenés várható a Duna House szerint. A végtörlesztés hírére - szeptember közepétől - 30 százalékkal csökkent az adásvételek száma az eladók kivárása miatt, a jogszabály törvényre emelkedésével aztán újra élénkült a piac.

A fővárosban legnagyobb arányban a 20-as éveikben járó fiatalok vásárolnak lakást, átlagban 11 millió forintnál többet költenek az első lakásuk megvásárlására. Vidéken a 20-as, és a 30-as korosztály egyenlő arányban van jelen a vásárlói oldalon, de a fiatalabbak a kisebb, olcsóbb lakásokat keresik.

A pesti oldalon nőtt a kisebb lakások népszerűsége, ez a 20-60 négyzetméter közötti alapterületűeket jelenti. Budán 20 százalékkal többen vásároltak 20-40 négyzetméter közötti lakást a harmadik negyedévben, mint korábban. Budapesten nőtt az olcsóbb fajlagos árú lakások iránti kereslet, ma az 5-10 millió forint közöttieket keresik.

Pest megyében látványosat zuhant a nagyméretű - a 160 négyzetméteresnél nagyobb - lakóingatlanok iránti kereslet. Helyette a 40-100 négyzetméter közöttieket keresik leggyakrabban.

A 10-15 millió forint közötti lakások árai emelkedtek, míg a 35 millió forint felettieké esett a harmadik negyedévben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés