bezár
 

zene

2011. 10. 07.
Café Bp: 10 napos őszi fesztivál Pesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál néven, új arculattal várja péntektől tíz napon át az egykori Budapesti Őszi Fesztivál a közönséget. A nyitónap programján számos kiemelkedő előadás, köztük William Kentridge Woyzeck-bábadaptációja, Nagy József Megnevezhetetlen című koreográfiája és a Dresch Quartet különleges lemezbemutatója is szerepel.

prae.hu

A név- és arculatváltás a szervezőknek azt a törekvését tükrözi, hogy a Budapest egyik erősségének számító, egyre színvonalasabbá váló kávéházi és kultkocsmai színteret is megnyissák a művészeti események számára, bevonva ezzel a fiatalabb korosztályt is a programokba.

Ennek jegyében a Klauzál téri Doboz egyfajta fesztiválklubbá alakul. Itt nyílik meg például pénteken Juhász Dávid festőművész kiállítása.

Az október 16-ig tartó fesztivál programjának súlypontja a dzsessz és az improvizatív kortárs zene. A nyitóesten Dresch Mihály és kvartettje mutatja be legújabb lemezét és a világhírű szaxofonművész találmányát, a fuhun nevű hangszert a Bárka Színházban.

A Liszt-bicentenáriumhoz kapcsolódva az Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban a Zeneakadémia zeneszerzés növendékeinek Liszt-művek ihlette mai reflexiói szólalnak meg szintén pénteken.

A Kálvin-udvar népzenei napnak ad helyet szombaton, a Merlin Színházban pedig olyan jeles vendégek lépnek pódiumra hétfőn, mint a lengyel Agata Zubel és Cezary Duchnowski, vagyis az ElettroVoce duó.

A Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezényletével a nyáron elhunyt Szabados György kompozícióit játssza az Olasz Intézetben csütörtökön, október 13-án a zeneszerző-zongoraművésznek szentelt emlékhangversenyen.

A fesztivál új koncepciójának jegyében született meg Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz Jövőtánc a jelenben című sorozata, amelyben a hazai kortárs tánc meghatározó előadóművészei mutatkoznak be szóló produkcióikkal egy-egy zenésszel "párosítva" péntektől minden nap.
Nagy József nemzetközi hírű koreográfus két friss táncszínházi művét, a Megnevezhetetlent és a Cherry-Brandyt hozza el a Nemzeti Színházba pénteken, illetve vasárnap.

Ugyanitt látható szerdán, október 12-én a Münchner Kammerspiele vendégjátéka, Jack London A vadon szava című regényének színpadi adaptációja, amelyet hat színész és hat kutya játszik.

William Kentridge világhírű dél-amerikai művész, akinek jelenleg kiállítása is látható a Szépművészeti Múzeumban, a The Handspring Puppet Companyval a Trafóban lép fel a Woyczek-bábadaptációjával pénteken és szombaton.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál mellett most már hagyományosnak mondható kísérőesemény, a Fringe Fesztivál egyik idei nyertese, a Salto Mor(t)ale Vajda Róbert rendezésében az Arturo Ui tündöklése és bukása című Brecht-színmű sajátos, kocsmaszínházi változatát játssza a Szikrában kedden.

A zenei, színházi és táncelőadások mellett október 13-án a Studio Metropolitanával közösen urbanisztikai konferenciát is rendeznek, a fesztivált pedig október 16-án a Pintér Sonja Galéria aukciója zárja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés