bezár
 

art&design

2011. 10. 06.
Ókori maja utat fedeztek fel Salvadorban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy olyan ókori maja utat fedeztek fel Salvadorban, amelyet ezernégyszáz éve vulkánkitörés temetett be.

prae.hu

A Cerén nevű települést Észak-Amerika Pompejijének is szokás nevezni. A falut Kr.u. 630 táján, egy augusztusi estén temette be ötméteres hamuréteggel a közeli Loma Caldera vulkán, lakosai pedig elmenekültek.

Az eltemetett falut San Salvador közelében 1978-ban fedezték fel, a helyszínen eddig a lakóházakon kívül a település "szaunáját", szentélyét és közösségi központját tárták fel - olvasható a PhysORg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

Az utat júliusban, kutatóárok mélyítése során fedezték fel a boulderi Coloradói Egyetem régészei, akik Cerén határában az egykori közösség mezőgazdasági tevékenységéről szerettek volna képet alkotni.

A két méter széles út Cerén két rituális központjához vezetett: az egyiket a feltételezések szerint egy női sámán lakhatta, a másik egyfajta közösségi ház lehetett. Az itt felhalmozott nagy mennyiségű ételből és italból ítélve a település lakói épp a betakarítási ünnephez készültek, amikor kitört a vulkán.

"Tudjuk, hogy épp az ünnepséghez készülődtek, és a közösség tagjai közül senki sem szaladt haza, hogy összegyűjtse értékeit, mivel a házak ajtait zárva találtuk. Úgy véljük, hogy a falu lakosai a központi térről ezen az úton menekülhettek dél felé, mivel a veszély észak felől közelített" - hangsúlyozta Payson Sheets antropológus professzor, aki 1978-ban felfedezte Észak-Amerika Pompejijét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés