bezár
 

irodalom

2011. 10. 06.
Határon túli magyar irodalmi napok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elefántcsonttorony továbbra is a legalkalmasabb közeg a nagy művek megszületéséhez, de dolgozni kell azon, hogy az újabb és újabb kortárs irodalmi alkotások már a maguk idejében hatást gyakoroljanak az emberekre - jelentette ki Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke Székesfehérváron, a 11. Határon Túli Magyar Irodalom Napjai megnyitóján.

prae.hu

Szentmártoni János legfontosabb feladatuknak a mindenkori kortárs irodalom és kultúra közönségének visszahódítását nevezte. Szerinte ehhez meg kell találniuk azokat az új csatornákat, amelyeken keresztül elérhetik a közönséget.

"Be kell bizonyítanunk, hogy a kortárs írók nem holmi múltból itt rekedt, érthetetlen figurái a társadalomnak, hanem eleven, élő sejtjei a társadalomnak. Meggyőződésem, hogy a magas szintű kultúra is képes szórakoztatni, csak éppen nem az eksztázisra épít, hanem a katarzisra" - tette hozzá.

A Magyar Írószövetség elnöke úgy vélte: egyre többen érzik, hogy a lelki-szellemi kiürülés után feltöltődés következhet, ezt leginkább a művészetek segíthetik. Hangsúlyozta: az olyan találkozók, mint a székesfehérvári, olyan virtuális szigetet jelentenek, ahol "erőt gyűjthet az ember, kapcsolatokat építhet és lerakhatja alapkövét egy emberibb világnak".

A Szent István Művelődési Házban rendezett nyitóünnepség részeként adták át a Vár folyóirat szerkesztőségének díját, amelyet idén Szakolczay Lajos vehetett át.

Ez volt az első alkalom, hogy a Vár-díjat nem határon túli kortárs író kapta. A díjazott az emlékplakett mellé egy fakardot kapott, mert - mint Bobory Zoltán, a Vörömarty Társaság elnöke fogalmazott -, erre is szüksége van egy Vár-védőnek.

A többnapos rendezvény meghatározó eseménye lesz az a tanácskozás, amelyen többek mellett előadást tart Kabdebó Tamás Írországból, Tari István Délvidékről, Szabó Ferenc atya, a Vatikáni Rádió volt munkatársa, Dupka György Kárpátaljáról, valamint Pomogáts Béla.

Emellett lesz egy kerekasztal-beszélgetés is, ahol az irodalmi folyóiratok határon túli kapcsolatairól lesz szó. Ezen jelen lesz Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője, Ködöböcz Gábor, az Agria főszerkesztője, Kilián László a Vár Ucca Műhely alkotója és bemutatkozik a készülő Vámbéry Alapítvány antológia is Hodossy Gyula író, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke jóvoltából.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés