bezár
 

art&design

2011. 10. 05.
Klasszikus és modern üvegtárgyak aukciója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Klasszikus és modern formatervezésű iparművészeti üvegtárgyakból tart aukciót október 8-án a Belvedere Galéria. Ezúttal 150 tétel szerepel a kínálatban, amelyben jelentős részt képviselnek a magyar üvegművészek alkotásai.

prae.hu

Az árverés két legdrágább tétele is magyar tervező munkája: Bohus Zoltán Titkos tárgy című, rétegelt, ragasztott és csiszolt kompozíciójáért 2,3 millió forintot kérnek, az egészen friss, 2011-es datálású Lugossy Mária-alkotás, a Kettősség pedig 2,1 millióról indul.

Két groteszk, figurális plasztika Czebe Istvántól 520, illetve 750 ezer forintért érhető el. Gáspár György csupa könnyed, játékosnak ható, idei munkával szerepel. A művésztől - aki kedvelt témáit gyakran sorozatban oldja meg - a Baby Alien V. és VI. darabja 180-180 ezer forintért, míg a Hello Moon és a Hello Sun 520-520 ezer forintért licitálható.

Botos Péternek a kínálatban szereplő mindhárom kompozíciója az optikai üveg fényhatásaival operál, az idén készült darabokat 130, 190, illetve 480 ezer forintra tartják. Buczkó György öt hutaüvege a tér újszerű megfogalmazására tett kísérlet, kikiáltási áruk 80 és 350 ezer forint között mozog. Játékos formák, fura állat- és emberalakok jellemzik M. Tóth Margit plasztikáit, a most 380 ezer forintért aukcióra kerülő Merengő is egy oroszlán figura.

Magyar műtárgy, igaz, nem kortárs, az 1750 körüli, dekoratív pálinkás butykos, fúvott, bordázott testű, áttetsző üvegből, színes, kézzel festett növényi mintákkal, 95 ezer forintért.

A korábbi üvegaukciókhoz hasonlóan ezúttal is válogatott 20. századi olasz, cseh, francia, skandináv darabokat kínálnak néhány tízezer és több százezer forint között. Ismert, magasan jegyzett dizájnerek tervei alapján készült vázák, tálak, más dísztárgyak és figurális alkotások is vannak közöttük.

A legvonzóbb név a francia René Lalique-é, akinek szecessziós és art deco stílusú üvegékszerei, műtárgyai világhírre tettek szert az 1930-as, 1940-es években. Egy magyarországi gyűjteményből tizenegy Lalique-üvegműtárgyra lehet ajánlatot tenni, a Pávaszem elnevezésű tálért például 340, a Bagatel vázáért 180 ezer forint a kezdő ár.

Kiemelkedik a kínálatból a Loetz cég cseh üveggyárának pompás, szecessziós darabja, egy 1920-ból való, csigaházat formázó, irizáló üvegplasztika is, amelyet 550 ezer forintért kínálnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés