bezár
 

építészet

2011. 10. 05.
A Velencei Építészeti Biennále magyar pályázata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyilvános pályázatot hirdet a 2012-es Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás kurátori koncepciójára csütörtökön a magyar részvételt koordináló Műcsarnok; a kiállítás megépítésének és katalógusának költségkerete 20 millió forint.

prae.hu

A pályázat közzétételét megelőző, szerdai budapesti sajtótájékoztatón Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója emlékeztetett, hogy a biennále nemzeti biztosaként három lehetősége van a magyar kiállító kiválasztására: hirdethet nyílt vagy meghívásos pályázatot, illetve kurátorként maga is szervezheti a projektet.

Gulyás Gábor azonban hangsúlyozta: jónak tartja az elmúlt években kialakult gyakorlatot, ezért a Műcsarnok nyílt pályázatot tesz közzé, amit a sajtótájékoztatón Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke is kiemelten üdvözölt.

A kiírás szövege megengedőbb lesz, mint korábban, és kevesebb formális kritériumot tartalmaz - árulta el a nemzeti biztos, hozzátéve: újdonság, hogy akár a pályázó építész vagy csoport is lehet saját kiállításának kurátora, ehhez azonban rendelkeznie kell kiállításrendezői tapasztalatokkal.

Elmondása szerint Gulyás Gábor bízik a minél szélesebb körű részvételben, ennek érdekében a Műcsarnok hazai és határon túli egyetemi és szakmai központokkal is felveszi a kapcsolatot.
Mint közölte, a 2012. őszi magyar részvételt is a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) finanszírozza; a kiállítás költségkerete 20 millió forint lesz.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár felidézte: Magyarország a rendszerváltás időszakában vett részt először a Velencei Építészeti Biennálén, akkor organikus építészek csoportos bemutatkozására került sor, nagy sikerrel. A mostani kormányzat is a szakmának kijáró megbecsüléssel kívánja segíteni a velencei megjelenési lehetőséget, amelynek országimázs-építő funkciójáról sem szabad megfeledkezni - hangsúlyozta az államtitkár.

A pályaművek benyújtásának határideje 2012. január 6., a zsűri várhatóan február 15-ig hozza meg döntését. A pályázatokat Boros Géza művészettörténész, a NEFMI művészeti főosztályának vezetője, Ferencz István építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Gulyás Gábor, Guttman Szabolcs építész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója, Kálmán Ernő, Készman József művészettörténész, a Műcsarnok vezető kurátora és Wesselényi-Garay Andor építészkritikus, a 2010. évi Velencei Építészeti Biennále magyar kiállításának kurátora bírálja el.

Az MTI kérdésére Szőcs Géza és Gulyás Gábor elmondták, a 20 millió forintos keretnek csak a kiállítás megépítésének és katalógusának költségeit kell fedeznie, ezért nem tartoznak bele többek között a pavilon működtetésére vagy a kiállítás kommunikációjára fordított összegek.

Szőcs Géza emlékeztetett, hogy a magyar részvétel finanszírozása nem költségvetési forrásból, hanem a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből történik, és reményei szerint a 20 milliós keretet még növelni tudják majd, akár 50 millió forintra is.

Gulyás Gábor azonban hozzátette, a szervezők erre nem tudnak garanciát vállalni, ezért amennyiben egy pályázat költségigénye túllépi a 20 millió forintot, akkor a pályázónak írásbeli szponzori támogatási nyilatkozatot kell bemutatnia a plusz költségekről, amire már volt példa a korábbi esztendőkben.

A pályázati kiírás teljes szövege csütörtöktől lesz elérhető a www.mucsarnok.hu és a www.velenceibiennale.com honlapokon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés